Navega cap amunt
Inicia

 L'Autoritat Portuària celebra amb una exposició haver aconseguit els 5 milions de contenidors en 12 mesos

05/12/2018
Gabinet de Comunicació
L'alcalde de Sagunt destaca la contribució del port marítim de Sagunt a la bona marxa de ValenciaportL'Autoritat Portuària de València (APV) ha inaugurat l'exposició ‘Això és TEU – 5.000.000’, una mostra amb la qual es pretén retre tribut a la comunitat portuària valenciana, autèntica protagonista d'haver aconseguit la fita històrica de superar els 5 milions de contenidors gestionats en 12 mesos. L'acte ha comptat amb la presència de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Ornella Chacón, presidenta de Ports de l'Estat; Juan Carlos Fulgencio, delegat del Govern a la Comunitat Valenciana; Quico Fernández, alcalde de l'Ajuntament de Sagunt; i Aurelio Martínez, president de l'Autoritat Portuària de València.


L'acte també ha permés reunir a tots els presidents de la història del port de València, en el que ha suposat una instantània descrita com a històrica per al recinte valencià. La mostra, que es troba en l'Edifici del Rellotge del port de València, estarà oberta al públic fins dilluns que ve 10 de desembre en horari de 10.00 a 17.00 h.


L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que: “S'han superat els 5 milions de TEUs anuals i açò és un indicador de la bona marxa del port marítim. Com a membre del Consell d'Administració i com a alcalde vaig assistir a la inauguració de l'exposició, perquè en esta dinàmica el port marítim de Sagunt és molt important. I perquè evidentment també hem tingut la possibilitat de parlar amb responsables de l'Autoritat Portuària i també de Ports de l'Estat. En el nostre cas com a recinte portuari, estem pendents de la construcció d'un PIF, d'un Punt d'Inspecció Fronterera, que precisament va a potenciar el nostre moll de cara al que són els contenidors. Són una de les parts més importants del tràfic portuari del port de València i en el qual el port de Sagunt també ha de jugar un paper importantíssim. Per tant, crec que ho hem celebrat a València, però també ho podríem celebrar en la nostra ciutat”.


Durant la inauguració, el president de la APV ha destacat que “aconseguir els 5 milions de TEU en un any és una gran notícia que hem volgut compartir amb els vertaders artífexs d'este assoliment, la comunitat portuària valenciana. Esta xifra és una fita per al sistema portuari espanyol, ja que som el primer port d'Espanya i del Mediterrani a aconseguir-la. I tot açò ha sigut resultat del treball de totes les persones que treballen dia a dia en la cadena logística i també de tots aquells que ens han precedit”.


Aurelio Martínez també ha recordat que “sens dubte, el contenidor ha marcat la història recent del port de València. Aquella caixa que va idear Malcom McLean en 1956 ha suposat per al nostre port el camí cap al lideratge. Un lideratge que va vindre de la mà de dos persones fonamentals en la història de Valenciaport, José Luis Vilar, director de la llavors anomenada Junta d'Obres del Port, i Perfecto Palacio, el primer empresari que va apostar per València per al tràfic de contenidors”. Com a mostra del reconeixement a esta labor pionera, el president de l'Autoritat Portuària de València ha fet lliurament d'un socarrat a Perfecto Palacio.


Aurelio Martínez ha indicat que “des que la primera grua es va possar en marxa en el port de València fins ara, s'han canalitzat 74.169.164 TEU. Dins de 6 anys, quan la nova terminal en l'ampliació nord estiga en marxa, els molls valencians hauran manipulat 100 milions de TEU. Per a açò, tenim l'obligació de seguir treballant per a mantindre el lideratge del port de València”.


Finalment, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana ha destacat que “la fita dels 5 milions de contenidors és un èxit de tots els que han participat en este repte. El port no és una fi en si mateix, sinó que és un eix vector de l'economia i un important generador d'ocupacions en la nostra comunitat. De fet, 2 de cada 100 ocupacions de la Comunitat Valenciana depenen de l'activitat que desenvolupa Valenciaport. Per açò, el que és cosa és bo per a la comunitat portuària valenciana, és bo para tota la Comunitat”. Així mateix, Ximo Puig també ha recordat que “l’APV ha sigut fonamental en la reivindicació de la inclusió dels corredors ferroviaris Sagunt-Terol-Saragossa i València-Madrid en la xarxa d'infraestructures prioritàries de la Unió Europea”.


Això és TEU – 5.000.000


Davall el títol ‘Això és TEU’, la mostra arreplega les fites més destacades de la història del port de València que han contribuït a aconseguir la fita dels 5 milions de contenidors. A través de panells, l'exposició fa un repàs a la història dels tres ports que conformen Valenciaport, destacant com a punt d'inflexió la important evolució experimentada des que, en 1970, van arribar els primers contenidors al port de València. Des d'eixa data, el port de València s'ha especialitzat en este tipus de tràfics convertint-se en el primer port d'Espanya i del Mediterrani, el cinqué d'Europa i el número 29 del món.


L'exposició reflectix també l'important impacte econòmic que té Valenciaport sobre la Comunitat Valenciana. En concret, la mostra aporta les principals dades aparegudes en l'últim Estudi d'Impacte Econòmic de Valenciaport, entre els quals es destaquen els quasi 39.000 llocs de treball generats per l'activitat portuària.


A més d'un espai infantil i una sala multisensorial en la qual l'espectador pot conéixer l'activitat diària d'una terminal, la mostra arreplega un panell sobre els diferents oficis portuaris dissenyat per Ortifus. Així mateix, els visitants podran accedir a l'interior d'un contenidor per a poder contemplar la varietat de mercaderies que es canalitzen diàriament a través d'ells.


Les polítiques mediambientals de Valenciaport, els ports de Sagunt i Gandia o el recorregut que realitza una sabata des que es fabrica fins que es ven a milers de quilòmetres del seu lloc de producció són uns altres dels panells que es poden observar en la mostra situada en l'Edifici del Rellotge.