Navega cap amunt
Inicia

 Machina et Schola clausura la tercera fase del projecte educatiu dedicada a l’Amfiteatre

21/06/2019
Gabinet de Comunicació
Els participants dels diferents centres educatius del municipi presentaren tots els projectes en un acte celebrat en l’IES Jorge Juan

El projecte educatiu intercentres Machina et Schola va clausurar la tercera fase el passat dijous, 20 de juny, en un acte celebrat en l’IES Jorge Juan. Amb esta iniciativa d’innovació educadora coordinada per l'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria d'Educació, amb el patrocini d’ArcelorMittal i en col·laboració de Ludere et Discere-Domus Baebia i dels cicles formatius i Batxillerats d’instituts d'educació secundària del municipi, s’ho fomentat el treball en equip dels centres educatius de Sagunt, així com s’ha ampliat el coneixement de la ciutadania sobre diferents aspectes de l’època romana i els materials utilitzats mitjançant l'exposició pública de les peces fabricades en cada etapa del projecte, que s’exposaran en la futura àrea de la Domus, amb tallers d’aprenentatge de la cultura clàssica orientada al públic familiar.

Machina et Schola és tracta d'una iniciativa plantejada per l’empresa  ArcelorMittal que encaixa en l'estratègia de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de la multinacional de l'acer i que, a més, s'alinea amb el principi de suport als denominats projectes STEM, amb els quals es reforça el coneixement dels alumnes en quatre disciplines acadèmiques: ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Ha constat de tres fases, la primera celebrada el 2017 i dedicada al Circ Romà; la segona durant el curs 2017-2018 dedicada al Teatre Romà, i la d’enguany que ha tingut com a protagonista l'Amfiteatre.

Esta iniciativa té com a objectiu prioritari la recuperació històrica de l'ús que s'ha donat a l'acer i, posteriorment, als metalls a Sagunt, prenent com a punt de partida l'època romana. Davall esta prisma, els centres educatius han treballat en diferents modalitats amb la finalitat de recrear aquells aspectes característics de l'etapa i l'escenari romà.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui va assistir a l’acte, va declarar que este és un projecte “molt especial perquè posa en contacte distintes disciplines i a persones que provenen d’organismes molt diferents per tal d’aconseguir allò positiu”. Moreno va destacar la capacitat de divulgar ciència que té el projecte entre els jòvens, “i és per eixe motiu pel qual mereix la pena apostar i treballar per una quarta fase del projecte per a la qual esperem seguir tenint l’ajuda d’ArcelorMittal i de la Domus Baebia, així com dels centres educatius per traure endavant una nova edició de la qual estic segur eixiran grans idees i grans projectes”.​ 


 

El regidor de la Corporació Municipal i impulsor del projecte des de l’inici, José Manuel Tarazona, també va assistir a l’acte. Tarazona va agrair als instituts participants i a l'empresa patrocinadora el suport i el compromís que sempre ha tingut “un projecte pensat per a, en un futur, crear un museu interactiu semblant al qual hi ha en la Domus Baebia, a un nivell més lúdic, perquè les famílies puguen aprendre amb tot el que s'ha fet fins ara i, d'una manera interactiva, descobrir el que hi havia en l'època clàssica fins a l'actualitat”.En esta tercera fase el projecte ha agrupat diferents instituts del municipi com ara el Maria Moliner, Clot del Moro, Camp de Morvedre, Jorge Juan i Eduardo Merello. L’IES Maria Moliner va presentar uns objectes metàl·lics de la vida quotidiana de xicoteta grandària i un treball de recerca sobre les monedes romanes; l’IES Clot del Moro va presentar el cartell anunciador que han realitzat en cadascuna de les edicions del projecte; per altra banda, l’IES Camp de Morvedre va presentar uns jocs de robots sobre cultura clàssica, a més del lloc web que recull tots els temes treballats en estos tres anys així com els materials que s’hi han generat; a banda d’organitzar l’esdeveniment, l’IES Jorge Juan va presentar les maquetes de l’arena en una cacera (venatio) i du a terme el manteniment de les xarxes socials; i per últim, l’IES Eduardo Merello va presentar una bomba hidràulica que s’usava per tal de perfumar i refrescar l’ambient, ferros per marcar esclaus i elements d’entreteniment que gastaven els gladiadors.

Per la seua banda, la Domus Baebia va presentar un fons de grans dimensions amb la imatge del Coliseu Romà i una maqueta que reproduix l’elevador de l’arena del Coliseu. L’entitat, a més a més, ha prestat assessorament històric i didàctic a tots els centres participants. L’acte va comptar, també, amb la presència de la doctoranda del departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, Mª Engracia Muñoz-Santos, que va delectar els assistents amb una conferència sobre els mites que rodegen el món dels gladiadors.