Navega cap amunt
Inicia

 El ple de l'Ajuntament de Sagunt desaprova per unanimitat l'acord sobre el subministrament d'aigua de la dessaladora presentat per Acuamed

15/03/2019
Gabinet de Comunicació
Els motius són, que continua sense acreditar-se la condició de solar de la parcel·la en la qual se situa la dessaladora, i tampoc s'han justificat els 16 milions d'euros de diferència entre la inversió signada en el conveni i la construcció definitiva
El Ple extraordinari de l'Ajuntament de Sagunt, celebrat este divendres 15 de març, en el Saló de Plens ha desaprovat per l'acord del subministrament d'aigua dessalada presentat per Acuamed el mes de febrer passat.

La proposta de Alcalda assegura que es va negociar la proposta d’Acuamed tractant d'ajustar-la al màxim, però que, finalment, no va ser possible per diversos motius. Segons ha va recolli la proposta d'acord de l'alcaldia, els motius pels quals es pretén prendre esta decisió són varis. El primer, és que continua sense acreditar-se la condició de solar de la parcel·la en la qual se situa la dessaladora; i un altre motiu és que Acuamed no justifique documentalment la inversió que diu haver finalitzat el 31 de desembre de 2017, i que ascendix a la quantitat de 43’5 milions d'euros, quantitat que l'ajuntament no ha tingut ocasió de revisar ni mostrar la seua conformitat. Per tant, segons apunta la proposta, l'ajuntament no coneix la desviació entre els 27 milions d'inversió previstos inicialment i la inversió final que Acuamed diu haver executat. És important recordar que esta actuació va ser finançada per la Unió Europea per un import de 18’9 milions.

D'altra banda, continua detallant la proposta, tampoc apareixen justificats en document jurídico-econòmic al qual ha tingut accés l'ajuntament els costos que s'han tingut en compte per a la determinació de les tarifes transitòries que figuren en l'esborrany de l'acord, de la mateixa manera que no es concreten les bases per a l'establiment de les tarifes, de la liquidació i abonament d'estes, ni les bases per a la determinació de la tarifa d'amortització, ni les bases per a la determinació de la tarifa d'explotació en el supòsit general o l'abonament dels costos fixos de l'actuació.

Tot l'exposat anteriorment ve motivat per la proposta d'acord provisional per a iniciar el subministrament d'aigua des de la dessaladora a l'Ajuntament de Sagunt, datat el 31 de gener de 2019, i signat pel president d’Acuamed. Esta proposta d'acord és la continuació a un procés de negociació que ja es va iniciar al juny de 2018, quan per part del president d’Acuamed es va sol·licitar a alcaldia la subscripció d'un acord provisional d'inici del funcionament de la dessaladora amb la finalitat de no perdre les aportacions de 18’9 milions d'euros que la Unió Europea va destinar a la seua construcció.

Per part de l'alcaldia, com a resposta a eixe procés de negociació, es va mostrar la total disposició a col·laborar en les solucions del sistema Xúquer i a no posar en risc els fons europeus assignats al finançament de la dessaladora. S'entén per sistema Xúquer que l'aigua subministrada no fóra únicament per a Sagunt, sinó que s'estenguera a altres poblacions de l'àrea metropolitana de València, inclosa la capital.

Destacar que tots estos fets partixen d'un conveni signat l'11 de gener de 2007 entre l'Ajuntament de Sagunt i Acuamed que va ser aprovat pel ple el 28 de desembre de 2006, i que va comptar amb els vots a favor de PSOE, EU i BLOC-EV, el vot en contra del PP i els centristes de SCP i l'abstenció de SP. En este conveni, entre altres qüestions, la clàusula setena recull que “l'Ajuntament abonarà a Acuamed unes tarifes d'amortització i explotació durant els 25 anys de vigència del present conveni a partir de l'inici de l'explotació”.​​​​​
​​


​​