Inicia

 Joaquim Espinós, guanyador de la XVII edició del premi de Narrativa ‘Ciutat de Sagunt’

17/10/2014
Gabinete de Comunicación
Vicent Torres i Núria Casado guanyen en les modalitats de Poesia ‘Jaume Bru i Vidal’ i de Teatre ‘Pepe Alba’ respectivament

Esta vesprada s’ha celebrat l'acte de lliurament de la XVII edició dels premis de literatura “Ciutat de Sagunt”, que organitza el Gabinet de  Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt. Joaquim Espinós ha guanyat enguany el premi de Narrativa ‘Ciutat de Sagunt’, amb l’obra Material Fotogràfic; en la modalitat de Poesia ‘Jaume Bru i Vidal’ el guanyador ha sigut Vicent Torres amb la seua obra Celebració i Núria  Casado ha aconseguit el premi de la categoria de teatre ‘Pepe Alba’ amb l’obra La comèdia dels quatre quadres.

Com ha recordat la delegada del Gabinet, Davinia Bono, en l’acte: “Sagunt va crear fa dèsset anys estos premis literaris que hui ens reunixen per a homenatjar i reconéixer la nostra llengua, però hi ha més darrere de tot açò: la creativitat, la paraula, la sensibilitat. Hem anat creixent, consolidant una convocatòria oberta que atrau escriptors i escriptores que volen provar-se en públic”.

El lliurament dels Premis Literaris ‘Ciutat de Sagunt’, organitzats pel Gabinet de  Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt, ha tingut lloc esta vesprada, a les 19,30 hores en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. A més de Davinia Bono, han assistit els regidors Paco Villar, José Luis Chover, Manuela Oliver, Quico Fernández, Teresa García i Cristina Rodríguez.

La delegada del Gabinet ha volgut traslladar “l’enhorabona als tres guanyadors pels treballs mencionats al llarg de l’acte, i que amb tota seguretat acabaran més tard o més prompte en mans dels lectors”.

En total l’Ajuntament ha destinat 8.000 euros a reconéixer i premiar el treball d’estos escriptors. S’han atorgat 4.000 € a Joaquim Espinós, i 2.000 € per a cada un dels altres dos escriptors, Vicent Torres i Núria Casado.


 

Bono també ha destacat que “darrere d’estos premis hi ha també un gran equip de persones compromeses dia a dia en la promoció social i cultural: el nostre Gabinet de Promoció del Valencià; Onada Edicions que edita els llibres; Anna Pastor, que amb argila, mans i foc ha creat les ceràmiques que ara sosteniu com a guanyadors; els jóvens de Cor Divertimento de l’Escola de Música Camp de Morvedre, dirigit per Mònica Perales o l’Aula Jove de Teatre, de la companyia Camí de Nora, entre altres”.


 

Joaquim Espinós, va nàixer a Benilloba, el Comtat, en 1962, és professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant. El seu àmbit d’estudi és la literatura contemporània, amb especial dedicació a la postguerra, l’exili i la literatura actual, així com a les relacions entre cine i literatura. La seua obra, Material fotogràfic, conta la història de tres amics, tres jóvens de díhuit anys que van voler canviar el rumb de les seues vides, i per a fer-ho, es van embarcar cap als Estats Units.

Per la seua banda, Vicent Torres Aguado va nàixer a Picassent en 1956, és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de València (1978) i en Ciències Eclesiàstiques per la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València (1983). Celebració és un únic poema, una única celebració que ens arriba com un recopilatori independent de 33 poemes, on el poeta celebra o canta amb un llenguatge senzillament i cuidadosament líric tot allò que ha marcat i marca la seua realitat vital. 

Núria Casado i Gual és professora de la Universitat de Lleida, dramaturga i actriu. La seua obra La comèdia dels quatre quadres conta com una jove actriu irromp en una emblemàtica sala de teatre mentres un director de reconegut prestigi intenta ultimar els detalls tècnics la nit abans d’una estrena. El que pareix una trobada casual i efímera acaba derivant en una nit terriblement important per als dos personatges, que marcarà el transcurs de les seues vides. 

Enguany la convocatòria ha rebut un total de 68 treballs. En concret, han optat a l’XI Certamen de Teatre «Pepe Alba» 9 obres; per al XVI Certamen de Narrativa s’han presentat 20 originals, i en el XVII Certamen «Jaume Bru i Vidal» de poesia, el més veterà i el que va iniciar la convocatòria amb la creació del Gabinet en 1997, han competit 39 obres.

Cal recordar que les obres presentades són originals, inèdites i escrites en valencià, i no podien haver sigut guardonades en cap altre certamen. Dos terceres parts de la dotació són guardó pròpiament dit i l’altra tercera part, en concepte de dret d’autor.

En esta ocasió, el jurat de poesia està format pels poetes Begonya Mezquita, Antoni Ferrer i Manuel Bellver; el de narrativa pels escriptors Manel Joan Arinyó, Raquel Ricart i Nel·lo Navarro, i el de teatre ha estat compost pels professionals de l’escena Lola López, Antoni Ruiz i Sergi Juesas.