Navega cap amunt
Inicia

 Un total de 39 espectacles componen la programació de la 37a edició del Festival Sagunt a Escena

13/07/2020
Gabinet de Comunicació
Alguns d'ells estrenes absolutes per a una edició especial del festival que tindrà lloc del 4 d'agost al 5 de setembre davall el lema “Recuperem l’escena”


La 37a edició del Festival Sagunt a Escena s'ha presentat este matí en el Teatre Principal de València. L'edició de 2020 d’este certamen d'arts escèniques, per al qual s'ha augmentat en 100 000 euros el pressupost previst, tindrà lloc del 4 d'agost al 5 de setembre davall el lema “Recuperem l’escena”, com a homenatge al món de la cultura que ha patit una crisi per la paralització de la indústria durant l'Estat d'Alarma. En l'acte de presentació han participat, entre d’altres, el director general de CulturArts, Abel Guarinós; la diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el director del festival, Juan Vicente Martínez Luciano.

 

Per a esta edició s'han programat un total de 39 espectacles, 7 més que l'edició anterior, 11 dels quals es veuran en el Teatre Romà i 28 que s'emmarcaran dins de l’Off Romà, apartat d'espectacles en diversos escenaris de la ciutat com la plaça Cronista Chabret, la pujada al Castell, els jardins del Centre Cívic, el Centre Cultural Mario Monreal, la Casa dels Berenguer, la Casa de Cultura i, com a novetat, s'afig l'Auditori Joaquín Rodrigo com a espai del festival per a esta edició. A més, enguany el certamen comptarà amb 11 estrenes absolutes entre les quals es troben Elektra.25, el 8 d'agost, del director nominat als premis Max, Ricardo Iniesta, o Saguntilíada de la Companyia Hongaresa de Teatre, el 4 de setembre.

 

La inauguració oficial del festival tindrà lloc el dimarts, 4 d'agost, a les 20 hores, amb la representació de l'espectacle The wolves de la Fam Teatre en la plaça Cronista Chabret  i, a continuació, a les 21.30h en la pujada al Castell amb la posada en escena del primer espectacle inèdit del festival, un Homenaje a Alicia de Larrocha de Jorge Tabarés, qui amb de la soprano Cristina Laia posarà la música de piano.

 

Entre els 11 espectacles programats per al festival, destaquen l'estrena de Sol Picó, davall la direcció musical de Jesús Salvador “Chapi” i amb la col·laboració especial de Carles Dénia, amb l'espectacle de dansa Incovidsació en Do Major que obrirà la programació del certamen el 5 d'agost; o la també estrena de la companyia La Nariz de Cyrano Eduardo II, ojos de niebla, una obra d'Alfredo Cernuda dirigida per Jaime Azpilizcueta.

 

Respecte als preus de les entrades, es mantenen els de l'any anterior sent les més cares de 24 euros.

 

El director general de CulturArts, Abel Guarinos, ha declarat que l'edició de 2020 de Sagunt a Escena no és una edició com una altra qualsevol per tot el que representa, que s'ha reforçat per a obtindre fins a 11 estrenes absolutes i un total de 7 propostes més que l'any passat i, a més, ha destacat que el festival tindrà totes les mesures de seguretat perquè la ciutadania estiga còmoda i segura i puga gaudir de la cultura al cent per cent. D'altra banda, ha posat en valor el pla ReaCtivem de la Generalitat Valenciana, amb el qual s'ha pogut aconseguir una partida economia per a incrementar el nombre de propostes.

 

La diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello, ha explicat que la Diputació de València, des de la seua àrea de teatre, un any més dona suport al Sagunt a Escena i enguany amb una dotació que quasi duplica a la de l'any passat ja que mitjançant la fórmula de la subvenció, la Diputació de València aporta 70 000 euros, que són 30 000 euros més que l'any anterior. Tello també ha aprofitat per a agrair l'esforç que fa l'organització d'este festival tan potent, per a reactivar la producció d'espectacles escènics.

 

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha posat en valor el desenvolupament del festival, ja que considera que este és una bona mostra del que ocorre quan les institucions es coordinen i treballen conjuntament per a aconseguir una finalitat. «Sagunt a Escena és un exemple d'èxit, cada any millorem, encara que aquest hem patit la situació generada per la COVID-19, hi havia dos maneres de fer les coses, pensar que era una catàstrofe i resignar-nos, o veure la situació com una oportunitat d'intentar traure una mica de profit, que és on hem estat, intentant aprofitar aquesta oportunitat».

 

Així mateix, Moreno ha recordat que una de les línies d'acció de l'Ajuntament durant el context de lluita contra la COVID-19 ha sigut no permetre que ningú es quedara arrere. «Considerem que el món de la cultura no podia quedar-se arrere, no per una qüestió de caritat, sinó per una qüestió de justícia», ha declarat l'alcalde, al fil d'expressar que la cultura no és un luxe i que esta ha de ser un dels eixos principals de les polítiques públiques. Per tant, el primer edil ha destacat que l'aposta d'este any del festival és un gran exemple de com s'aposta per la cultura.

 

Finalment, l'alcalde ha insistit en la idea de democratitzar la cultura i ha considerat que és essencial apostar en este festival per esta línia. D'altra banda, Moreno ha agraït el treball de la direcció del festival i a tot l'equip que el fan possible. També ha aprofitat per a destacar l'esforç del departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt per a dur a terme tot el que està fet hui i, per a tancar, ha apel·lat la ciutadania a que gaudisca tant dels espectacles com de la ciutat perquè té molt a oferir.

 

El director del festival, Jose Vicente Martínez, ha agraït el suport de les institucions que fan possible este festival especialment enguany per les dificultats que s'han trobat. Martínez ha declarat que el títol de l'edició d'enguany no és casualitat ja que la professió de les arts escèniques valenciana necessitava recuperar l'escena, així com el públic, i a més ha agraït als professionals valencians que s'han bolcat en tots els sentits perquè este festival tinguera una coherència i es poguera mantindre la qualitat extraordinària d'anys anteriors.

 

Una àmplia i diversa programació per a una edició especial del festival 


A més dels espectacles ja nomenats, el festival comptarà amb uns altres d'interés com són el de dansa de Titoyaya Dansa CARMEN.maquia, dirigit per Gustavo Ramírez, qui també ho coreografia, i Verónica García, el 12 d'agost; una versió d'Alfonso Zurro del clàssic de William Shakespeare Romeo y Julieta el 14 i 15 d'agost; la música del grup Manel el 18 d'agost; la producció del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida Anftrión de Molière interpretada per la companyia Pentación Espectaculos y Mixtolobo, el 22 i 23 d'agost; un espectacle musical i de dansa de Mayte Martín el 25 d'agost, o el concert de la Orquestra de la Comunitat Valenciana, el 5 de setembre com a clausura del festival.

 

A més, com cada edició, tindrà lloc la ja tradicional Gala Benèfica de l'Alzheimer d’AFACAM, el 16 d'agost, que enguany complix 16 edicions.

 

Tots els espectacles de Sagunt a Escena tindran lloc en el Teatre Romà i començaran a les 22.30 hores.

 

28 espectacles gratuïts en el Off Romà

 

El festival comptarà, també, amb un total de 28 espectacles en el certamen Off Romà en diferents localitzacions de la ciutat.

 

A més de la inauguració, la plaça Cronista Chabret acollirà 6 espectacles més entre els quals destaquen, el 7 d'agost, El desig d’estar junts, de la Finestra Nou Circ, un espectacle de circ en castellà i valencià o el 25 d'agost, Love, love, love, una obra de teatre urbà de Paco Pascual en castellà. Així mateix, l’Institut Valencià de Cultura estrenarà en la mateixa plaça, l'espectacle de carrer (R)Minds de Sònia Alejo el 5 de setembre. Totes les representacions seran gratuïtes, aptes per a tots els públics i començaran a les 20 hores.

 

D'altra banda, la pujada al Castell acollirà, a més de l'obra de la inauguració del festival, 6 espectacles més entre els quals destaquen un de circ en castellà de Nostraxlandamus titulat Al filo i dirigit per Jimena Cavalletti el 6 d'agost o l'11 d'agost un espectacle de dansa i teatre visual de Calire Ducreix i Toni Mira titulat Avec le temps…. Tots estos espectacles seran aptes per a tots els públics, gratuïts i començaran a les 20 hores.

 

Els jardins del Centre Cívic també seran escenari de 2 espectacles de circ. El primer serà el 29 d'agost i vindrà de la mà de Mumusic Circus titulat Flou Papagayo, i el segon de la mà de Montelo&Manzani, el 30 d'agost, davall el títol de Fili Busters. Tots dos espectacles seran gratuïts, començaran a les 20 hores i seran aptes per a tots els públics.

 

El Centre Cultural Mario Monreal acollirà 4 representacions de teatre el 5, 12, 19 i 26 d'agost, entre les quals destaquen la del primer dia ja que la companyia Leamôk estrenarà l'obra Lázaro de l'autor Roberto Hoyo, qui també la dirigirà i la interpretarà. Estos espectacles que començaran a les 20 hores, requeriran de compra d'entrada que serà de 7 euros cadascuna.

 

D’altra banda, l'Auditori Joaquín Rodrigo s'estrena en el festival amb cinc obres teatrals. El 6, 13, 20 i 27 d'agost i el 3 de setembre pujarà el teló a sengles representacions entre les quals destaca l'estrena de la companyia Perros Daneses i Pega, el 3 de setembre, titulada 9 escrita per Javier Sahuquillo i davall la direcció de Miguel Ángel Romo. Per a totes estes representacions, que començaran a les 22 hores, es requerirà de compra d'entrada a 7 euros cadascuna.

 

La Casa de Cultura del Port de Sagunt també acollirà 2 obres de teatre el 15 i el 22 d'agost. Serà La dama boba de Lope de Vega i La ciudad de escarcha de Carmen Martín Gaite, respectivament. Les dos representacions, en castellà i per a tots els públics, començaran a les 20 hores i es requerirà d'entrada, el cost de la qual serà de 7 euros cadascuna.

 

Finalment, la Casa del Berenguer acollirà el 10 i l'11 d'agost, a les 22 hores, Juicio y muerte de Sócrates de Scaena Grecollatina, una obra de teatre en castellà de José Luis Navarro, dirigida per Gemma López, per a la qual es necessitarà invitació, ja que l'aforament serà limitat, i es recollirà els dies de funció en la mateixa ubicació d'11 a 18 hores. Només s'entregaran dos invitacions per persona.

 

El festival Ressona en la pujada al castell

 

De nou un any més tindrà lloc el festival Ressona de Sagunt reViu durant la celebració del Sagunt a Escena. Este 2020 tindrà 4 dates, els dies 7, 14, 21 i 28 d'agost, i entre d’altres es podrà gaudir d'actuacions de Mausoleu, L’Exotighost, Da Souza o el Colectivo Da Silva.​