Navega cap amunt
Inicia

 Sagunt ja és Ciutat pel Comerç Just

29/12/2020
Gabinet de Comunicació
Es convertix així en la 21a ciutat espanyola a complir tots els criteris del programa internacional

Durant la vesprada d'ahir, la regidora de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano, i el regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca van assistir a la Tenda de Tot el Món per a fer-los lliurament d'un document commemoratiu per aconseguir el títol de ‘Sagunt Ciutat Pel Comerç Just’. 

Sagunt ja és Ciutat pel Comerç Just i s'ha convertit així en la 21a ciutat espanyola en complir tots els criteris del programa internacional. La localitat té una llarga trajectòria en la promoció del Comerç Just, destacant el treball i la mobilització de la Tenda de Tot el Món, i les entitats del seu grup de treball local, per formar part de la xarxa de ciutats compromeses amb el Comerç Just. 

La Campanya Ciutats pel Comerç Just és un moviment internacional que implica municipis de tot el món amb un mateix objectiu: impulsar el Comerç Just i contribuir a un desenvolupament més sostenible. Per fer-ho, la campanya atorga el títol de ‘Ciutat pel Comerç Just’ a les localitats que demostren el seu compromís amb este model. Una Ciutat pel Comerç Just és una localitat que acosta els productes de Comerç Just a la ciutadania a través de les administracions, comerços, empreses i el teixit associatiu. 

Per aconseguir l'estatus de Ciutat pel Comerç Just s'havien de complir 5 criteris. En primer lloc, es necessitava aprovar una resolució favorable al Comerç Just i al consum d'este tipus de productes per part de l'Ajuntament. També, s'havien d'oferir productes de Comerç Just en cafeteries, restaurants i botigues de la ciutat. En un tercer apartat, havia d'existir un compromís per part del sector privat i les organitzacions introduint este tipus de productes en el seu consum intern. En quart lloc, havia de realitzar-se una bona comunicació i sensibilització de cara a la ciutadania i, finalment havia de ser creat un grup de treball que coordinara el programa.


D'acord amb este últim criteri, Sagunt compta des del 2016 amb un grup de treball local molt variat i compromés format per 9 entitats locals: l'Ajuntament de Sagunt, Onda Cero Sagunt, Escola Valenciana CEVCAM, Càritas San Pedro, AMIMO – Associació Memòria Industrial i Moviment Obrer -, el Col·lectiu de Dones 8 de Març i La Tenda de Tot el Món. 

Amb una població de més de 65.000 habitants, Sagunt ha aconseguit el compromís institucional de les autoritats locals per promoure el Comerç Just. Així el 27 de novembre de 2018 l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la Declaració Institucional a favor del Comerç Just. 

L'Ajuntament de Sagunt també ha realitzat una proposta de plec de clàusules administratives del servici de menjador amb destinació a les activitats estivals i ha considerat un criteri d'adjudicació o valoració de les ofertes que incloguen aliments procedents de comerç just o agricultura ecològica. També acredita haver realitzat 9 compres o adquisicions directes de productes i servicis amb productes de Comerç Just. Destaca la contractació de servicis de catering per a la pausa de café amb productes ecològics i de Comerç Just. Tot això li permet a la localitat complir amb el primer criteri. 

Per a complir el segon dels criteris del model de Ciutat pel Comerç Just, Sagunt ha acreditat l'existència de productes de Comerç Just en 17 establiments, comerços i supermercats i 11 restaurants, bars i cafeteries. Des del programa s'acredita que 9 dels establiments minoristes disposen d'una oferta de 3 o més productes certificats de Comerç Just. 

Pel que fa al tercer criteri, 8 organitzacions socials, 6 empreses i 11 centres educatius mantenen el compromís de donar suport al Comerç Just, consumixen productes de manera habitual i/o afavorixen un consum responsable a través de campanyes de sensibilització. 

Sagunt sobreïx especialment en el quart criteri del programa de Ciutats pel Comerç Just, relatiu a les activitats de comunicació i sensibilització que es realitzen en el municipi. Així doncs, la localitat ha executat 8 accions de comunicació en el municipi i 10 activitats de sensibilització en els últims anys; destaca la celebració del ‘Dia Mundial del Comerç Just’ i la realització de xarrades de productors i productores de Comerç Just dirigides a la ciutadania.​