Navega cap amunt
Inicia

 L'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València han signat un conveni entre les dos entitats

13/09/2019
Gabinet de Comunicació
Entre les principals actuacions es contemplen la rehabilitació del pantalà i la integració urbana port-ciutat
Les oficines de la Gerència han acollit este matí la signatura del conveni entre l'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València per a, entre altres inversions, l'execució de les obres de rehabilitació del pantalà i l'obertura del moll nord a la ciutat que estan previstes per a l'any 2022.

Ací s'han detallat els punts de conveni que tindrà una vigència de 4 anys i s'han destacat les dades més rellevants del port de Sagunt i els pròxims projectes que veuran la llum gràcies a les inversions de l'APV i la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, en primer lloc, ha agraït a l'Autoritat Portuària de València i al seu president Aurelio Martínez “la seua aposta decidida per la nostra ciutat, que demostra una vegada més que es creu que el port no és una cosa aïllada que tinguem només per a determinades empreses, sinó que és una cosa viva que aporta molt a la ciutat”. Segons ha assegurat Moreno, “la falta d'una cosa tan essencial per a nosaltres com és una estratègia particular per al port marítim de Sagunt era fruit de constants crítiques, però des que Aurelio és president hem vist un canvi radical a Sagunt, ja que si fem memòria, poder desembossar Parc Sagunt va ser gràcies a l'APV i ara, per primera vegada en anys, hem notat un canvi que ens ha permés enlairar com a ciutat i que ens ha posat en el mapa”.

El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha destacat estar “orgullós de tindre unes relacions tan estretes i tan bones”, a més de recordar que el conveni “és la materialització de la culminació d'un procés que ha sigut molt llarg, perquè comencem fa 2 anys o més i reconeixem el treball que han fet els dos Equips de Govern”. Respecte al projecte de la rehabilitació del pantalà, “és el primer i més important de cara a la ciutat, és una cosa absolutament estratègica per a l'Ajuntament, ja que pot ser una fita d'atracció turística molt bonic, però ara han de passar 6 mesos per al projecte, després licitar-lo i, encara que es faça tot el possible, 2 o 3 anys no ens els lleva ningú”.

Un altre projecte important que s'ha esmentat en la signatura és la construcció del PIF (Lloc d'Inspecció Fronterera) amb una inversió de 4,6 milions d'euros que, “en teoria podria estar acabat a principis de l'any que ve, ja que és una peça clau per al desenvolupament del port”, ha afirmat Martínez. Moreno ha afegit que el PIF “permetrà la recepció de moltes mercaderies, fent que guanyem competitivitat com a port i que beneficia a la nostra economia”.Respecte als accessos al port, el conveni comporta un projecte que connectarà el moll nord amb la ciutat “de manera que hi haja major fluïdesa i la gent puga gaudir del port”, ha assegurat Moreno. A estos projectes van units la restauració paisatgística del Grau Vell, amb un Centre d'Interpretació del port romà o un parc arqueològic a l'aire lliure. “Mesures que una vegada més ens ajuden a posar en relleu tot el nostre valor, a insistir en la connexió port-ciutat que és imprescindible”, ha afegit Moreno. Segons ha explicat el subdirector general de l'APV, Manuel Guerra, esta iniciativa és una mesura compensatòria inclosa en la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte d'ampliació amb la 3a dàrsena i, per tant, està supeditada a la seua execució.

D'altra banda, “l'Ajuntament també ens ha donat suport amb els accessos al port, que són un element substancial per al port i que encaixa perfectament amb l'aprovació que acabem de rebre del Consell d'Administració i que ADIF probablement licitarà”, ha afirmat Martínez. I, també ha incidit en un altre element clau, l'accés nord al port de València, “o millor dit la connexió entre el port de Sagunt i el port de València d'una manera directa, que en un futur el següent serà l'ampliació del port de la forma que siga i de la manera de transport que convinga l'INECO, que és qui farà els estudis sobre este accés nord, perquè serà el millor per a totes dos parts”.Finalment, Darío Moreno ha agraït “a l'anterior Equip de Govern tot l'esforç que han dut a terme, perquè és el just. Hi ha hagut molt treball anterior i precisament este treball ha fet possible que hui estiguem signant este conveni”.

L'objecte principal del conveni és promoure la millora de la integració urbana de la zona nord del port marítim comercial, així com articular el desenvolupament de les mesures compensatòries sobre impacte ambiental en la zona sud i potenciar el desenvolupament logístic-portuari amb estratègies que augmenten la competitivitat del port de Sagunt. Com a obligacions de l'APV està la rehabilitació del pantalà incloent connexions per als vianants i viàries i, respecte a la zona sud, realitzar un projecte de restauració paisatgística del front litoral de la Marjal dels Moros creant un parc arqueològic a l'aire lliure i un centre d'interpretació del port romà, així com patrocinar activitats com per exemple la Mitjana Marató del Port de Sagunt que rebrà una subvenció de 2.000 euros.

​Per part de l'Ajuntament de Sagunt, les obligacions adquirides en este nou conveni per la seua part seran el manteniment de la zona nord amb un límit anual de 30.000 euros i l'agilitació de tràmits de la seua competència necessaris per a construir nous accessos terrestres al sud del port, com un accés viari i un ferroviari, a més de promoure la mutació demanial objectiva d'aquells terrenys on s'executen obres. ​