Navega cap amunt
Inicia

 Prop de tres milions d'euros podran destinar-se a completar nous projectes de l'Equip de Govern

15/03/2019
Gabinet de Comunicació
Hui el ple extraordinari abordarà la liquidació dels pressupostos de 2018
El regidor d'Hisenda, Enric Ariño
Projecte del Sender Blau

El regidor d'Hisenda, Enric Ariño, ha volgut explicar a la ciutadania la situació actual dels comptes de l'Ajuntament de Sagunt. Ariño explica que una vegada liquidat el pressupost de 2018, igual que ocorre sempre, s'observa que hi ha una quantitat de diners pressupostats que no s'ha gastat l'any passat. Segons Ariño, “són partides econòmiques que passen d'un exercici a un altre, la major part de les quals correspon a inversions”. Per a comprendre la magnitud d'esta liquidació és convenient classificar-la en tres grans blocs:

El primer bloc el constituixen les inversions (obres o compres d'immobles) que estan executant-se i que per tant seran pagades quan es produïsca la certificació de les obres, és a dir es tracta de diners compromesos per a abonar als proveïdors, per la seua quantia econòmica. Cal citar entre d’altres l'adequació de les pistes d'atletisme, el carril bici en la zona de la avd. Albert Einstein, la rehabilitació del Centre de Planificació Familiar del Port de Sagunt o el Centre de Salut d’Almardà, la millora de voreres, la compra de l'edifici per a transformar-lo en Casal Jove, les obres en el polígon INGRUINSA, etc., algunes de les quals en data de hui ja estan acabats i pagats, però no el dia 31 de desembre que és quan es va tancar l'exercici.

En segon lloc, Ariño ha manifestat que altres quantitats de diners es corresponen a inversions que “estan en procés de licitació, que seran adjudicades en unes setmanes, o que fins i tot començaran les obres en uns dies, entre les quals destacaria la Ronda Nord que unirà el Barri de San José amb la platja del Port, obres que començaran en un parell de setmanes, el Sender Blau que ja està en el tràmit d'adjudicar les obres a una empresa, compra de material informàtic, etc.”.

El tercer bloc d'inversions no executades es correspon a aquelles que estan en tràmit. Encara no s'han licitat però estan en procés d'aprovació dels plecs de licitació i que en breu seran licitades. Entre estes cal destacar la rehabilitació del Grau Vell, quantitat que ascendix a 1.361.000 euros, el pavelló del SUNP VI situat al costat del cementeri del Port de Sagunt que comptava amb una quantitat, en el 2018, de 363.000 euros, l'IES 5, l'adequació del Col·legi Sant Cristòfol, l’edifici multiusos per a entre altres coses el ball del major a Sagunt, etc.

Entre les inversions, el ritme d'execució de les quals depén de tercers, estan les quotes d'urbanització, despeses que no s'han executat, però no són pròpiament inversions realitzades per l'ajuntament si no que són obligacions a les quals l'ajuntament ha de fer front com a propietari de sòl en programes d'urbanització; estes quotes ascendixen als 3,8 milions d'euros, diners que ha d'estar pressupostat des del primer dia.

Encara que no és excusa, és cert que hi ha hagut un cert retard genèric, motivat per la nova llei de contractes que ha complicat la tramitació de tots els expedients des del punt de vista administratiu, això es fa per a salvaguardar tota la gestió i la prudència en els diners públics i la transparència”, ha assegurat Ariño. El regidor d'Hisenda ha aclarit que “la modificació d'esta llei de contractes es va fer, precisament, pel mal ús que es va fer de l'anterior llei per part de partits que gestionaven diners públics i que a causa d'esta mala gestió, hi ha hagut i hi ha judicis pendents amb culpables. Si bé la nova llei és una transposició de la norma europea, ací l'han complicada de tal manera que ha fet que s’alentisca tot. En l'esperit del legislador està la voluntat d'eliminar la corrupció que s'havia instaurat en el partit governant en diversos àmbits de l'administració”.

També el delegat d'Hisenda, fa referència a partides que, com tots els anys, es pressuposten però no s'acaben executant “com és el cas del departament de Personal on es pressuposta la plantilla que hi ha en teoria i que cal dotar econòmicament encara que després no es puguen cobrir eixos llocs de treball perquè el govern no autoritza que es convoquen totes les places, això genera un superàvit al qual després ja se li donarà un ús adequat”.

Finalment, segons Ariño quedaria la partida que no té un ús específic, que és d'on s'abonen les factures pendents de pagar de l'exercici del 2018 perquè van entrar tard en la comptabilitat i que aniran en detriment d’eixe romanent de tresoreria general. “Quan descomptem tot això, calculem que entre dos o tres milions d'euros podran ser destinats a completar nous projectes, dels molts que té l'Equip de Govern o també podrem destinar-ho a altres usos que ja determinarem”, ha conclòs Enric Ariño.​