Navega cap amunt
Inicia

 L'Ajuntament de Sagunt se suma a la cooperació per a lluitar contra la COVID-19 als països del Sud

05/08/2020
Gabinet de Comunicació
Al voltant de 250 socis del Fons Valencià per la Solidaritat donen suport al manifest per a col·laborar en el control i l'erradicació de la pandèmia en estos països


L'Ajuntament de Sagunt se suma a la cooperació per a lluitar contra la COVID-19 als països del Sud. El Fons Valencià per la Solidaritat ha elaborat el manifest ‘Cooperació contra el Coronavirus’ de manera conjunta amb la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat i ha sigut signat per 245 regidors i regidores d'ajuntaments i mancomunitats membres del Fons Valencià per la Solidaritat.

 

El manifest afirma que, en un context global, abandonar la població dels països del Sud a la seua sort no és una opció, i per esta raó proposa que es mantinga el compromís i s'intensifiquen els esforços solidaris per a ajudar altres pobles i països menys preparats per a resistir els efectes del Coronavirus. Este manifest coincidix amb la demanda de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) de cooperar entre els països i tindre solidaritat global per a véncer a la pandèmia.

 

Davant l'amenaça de la COVID-19, des de les entitats locals sòcies del Fons Valencià per la Solidaritat, s'aposta per posicionar el municipalisme solidari per a incidir en l'agenda global i per a comprometre's amb la cooperació al desenvolupament com a mecanisme de resposta per a véncer la COVID-19 i enfortir la institucionalitat local dels països menys afavorits, col·laborant amb els processos locals alineats amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com a via de garantia dels drets humans i d'unes vies sanitàries segures. En conseqüència, tal com recull el manifest, les persones signants fan una crida al fet que les administracions locals mantinguen el seu compromís humanitari i reforcen les seues polítiques de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional per a erradicar esta i altres pandèmies que afecten el planeta, incidint en què d'una crisi mundial solo es pot eixir actuant globalment.

 

Les persones signants coincidixen, en un sentir general, en el fet de coordinar accions que recolzen en països en via de desenvolupament i on l'estructura sanitària d’estos és feble, així com l'accés a la informació i l'ús informatiu de les noves tecnologies, espais que han tingut als països desenvolupats un paper important de sensibilització i educació enfront del contagi, són escasses.

 

En total, s'han adherit al manifest alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores d'un total de 65 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, així com presidents i presidentes de 7 mancomunitats. Destaca la diversitat i transversalitat política de les persones electes signants, les quals pertanyen a una gran varietat d'opcions polítiques, així com l'adhesió de membres de les 3 províncies i de municipis de diferents grandàries. Estos fets demostren la solidaritat de les entitats locals sòcies del Fons en el seu conjunt i la unitat d'acció en la diversitat i pluralitat de l'organització municipalista valenciana.

 

El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament

El Fons Valencià és l'associació d'entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d'educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 123 entitats locals valencianes sòcies (114 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l'Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d'emergència.

 

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com per exemple les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l'absorció mútua de coneixements i experiències.​