Navega cap amunt
Inicia

 Manuel Girona i Buenaventura Navarro rebran ex aequo el Premi Gonzalo Montiel 2019

21/02/2019
Gabinet de Comunicació
El premi atorgat per AMIMO reconeix la trajectòria dels dos investigadors pel seu treball de recerca i la posada en valor de la memòria industrial i obrera de la localitat

El Casal Jove del Port de Sagunt acollirà divendres que ve 22 de febrer a les 19 h el lliurament dels ‘Premis Memòria Industrial i Moviment Obrer Gonzalo Montiel’. En esta tercera edició, AMIMO (Associació Memòria Industrial i Moviment Obrer) en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, reconeix el treball de recerca i la posada en valor de la memòria industrial i obrera de la localitat dels dos investigadors, Manuel Girona i Buenaventura Navarro. 

Manuel Girona (Sagunt, 1939), a més d'una carrera política ocupant càrrecs com a president de la Diputació de València, primer Sindic de Comptes de la Comunitat Valenciana i alcalde de Sagunt, en els últims anys ha fet una important tasca investigadora. Pel que fa al patrimoni industrial de la ciutat i més recentment en la recuperació de la memòria de María Pérez Lacruz, més coneguda pel pseudònim de La Jabalina. Les publicacions d'este llicenciat en Econòmiques i periodista Minería y Siderurgia en Sagunto (1900-1936) (1989), Arqueología Industrial en Sagunto (1991) i Una miliciana en la columna de hierro (2011), referit este últim a La Jabalina, han sigut un referent per a totes aquelles persones interessades en el passat industrial i en la memòria de la nostra ciutat.

Este reconeixement a Buenaventura Navarro (València, 1954) és fruit del seu continu compromís per la posada en valor del patrimoni industrial i per la seua meticulosa labor d'investigació historiogràfica que ha plasmat en l'edició de la trilogia La Memoria Necesaria. Historia de Puerto Sagunto en els seus tres volums, Orígenes (2003), La República. La Guerra Civil (2008) i La dictadura franquista (2017). Obra per a conéixer la nostra història i extens treball que va començar en 1991 i que ha servit a la ciutadania per a conéixer el context de desenvolupament del Port de Sagunt, així com el de multitud de biografies de les persones referents de la història de la localitat. Així mateix, ha sigut coordinador i impulsor dels llibres col·lectius d'homenatge al sindicalista Miguel Lluch en 2004 i recentment al capellà obrer Juan Camarena (2018).

Per als membres de AMIMO “és un orgull poder comptar en la present edició amb dos referents de la investigació sobre la història, la memòria i el patrimoni industrial de la nostra ciutat. Sense tots dos seria molt difícil o quasi impossible entendre de manera clara el nostre passat més recent”.

A l'acte assistiran, Elena Martínez vicerrectora d'Igualtat de la Universitat de València i esposa de Gonzalo Montiel, així com la seua mare i germà, el cineasta José Ángel Montiel. Al costat d'ells l'alcalde de Sagunt Quico Fernández.

Gonzalo Montiel Roig, va morir en 2015, era soci fundador i president d’AMIMO, després de la seua mort l'associació ha volgut retre-li homenatge donant el seu nom a estos premis anuals que tenen com a objectiu ressaltar el treball i el compromís de totes les persones implicades en la posada en valor del patrimoni industrial i la memòria obrera.