Navega cap amunt
Inicia

 Les últimes analítiques d'aigües residuals de la ciutat han confirmat que no hi ha restes genòmics del coronavirus en el clavegueram

10/07/2020
Gabinet de Comunicació
Aigües de Sagunt confirma que les mostres d'aigua residual recollides durant les últimes setmanes fins al 6 de juliol i que han sigut analitzades pel laboratori encarregat no han obtingut resultats amb presència del virus
El regidor delegat d'Aigües de Sagunt, Pepe Gil
El clavegueram de Sagunt està lliure de restes genòmics del virus causant de la COVID-19 en les aigües residuals. Esta dada es desprén de l'informe encarregat per Aigües de Sagunt al laboratori que analitza de manera sistemàtica les aigües residuals i les potables i confirma que en les últimes mostres preses des del 2 de juny fins al 6 de juliol a la ciutat no s'han obtingut resultats amb presència del virus.

Des que al maig es començara a realitzar esta anàlisi, s'han pres 131 mostres, tres vegades per setmana, i en total s'han obtingut 17 resultats positius amb presència de SARS-CoV2, l'últim l'1 de juny en la mostra presa en els voltants de l'Hospital de Sagunt, la qual cosa demostra una evolució favorable.

GAMASER, laboratori contractat per Aigües de Sagunt, amb el seu mètode pioner i validat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), determina quantitativament el número d'unitats genòmiques del SARS-CoV2, causant de la COVID-19, presents per litre d'aigua i, per tant, permet establir la corba de l'epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis.

L'últim Consell d'Administració d'Aigües de Sagunt, empresa mixta de la qual l'Ajuntament de Sagunt és soci majoritari amb Global Omnium, va aprovar destinar una partida perquè de manera sistemàtica s'analitzaren les aigües residuals de 5 punts de la ciutat, que es recullen al llarg de tot el dia, per a intentar incrementar la representativitat de la mostra que es pren i així detectar la possible presència de possibles restes de virus.  La intenció d'este sistema és que puga servir d'alerta per a detectar l'existència de persones infectades per coronavirus ja siguen sense símptomes o bé que no hagen sigut diagnosticades, segons ha explicat el regidor delegat d'Aigües de Sagunt, Pepe Gil. «D'esta manera, quan tenim els resultats i si són positius els comuniquem a les autoritats sanitàries perquè puguen actuar i previndre o avançar-se a les possibles conseqüències, encara que esperem que no siga així», ha aclarit el regidor.

L'edil ha matisat que el virus no es transmet a través de les aigües i per tant no hi ha risc, «però sí que pot ser un sistema d'alerta implementat per a poder detectar de manera preventiva i ràpida que puga haver malalts i, per tant, contagiar a més gent».​


​Quatre fases de mostreig a Sagunt

En els resultats de les anàlisis realitzades per GAMASER es distingixen quatre fases ben diferenciades amb una clara tendència a la baixa.

La primera fase (mostres congelades) entre el 28 d'abril i el 2 de maig: trobem valors positius en un 69% de les mostres realitzades amb alguns valors significativament alts (987 000 ug/L).

La segona fase entre el 14 i el 20 de maig: el número de casos positius es reduix notablement passant del 69% al 17% i amb valors molt més baixos (aprox. 75 000 ug/L).

La tercera fase del 21 de maig i el 03 juny: es van prendre un total de 51 mostres, d'elles una va obtindre un resultat de 34 465 ug/L en data 1 de juny. Aquest punt de mostreig correspon al P1 Hospital Sagunt.

La quarta fase fins a 6 de juliol es van prendre més de 25 mostres amb 0 resultats de presència de SARS-CoV2 en tot el municipi.