Navega cap amunt
Inicia

 Sanitat establix un protocol de seguretat i higiene als cementeris municipals amb motiu de la festivitat de Tots Sants

23/10/2020
Gabinet de Comunicació
Les i els assistents hauran de complir amb una sèrie de mesures de seguretat, com l'ús obligatori de màscara, distanciament interpersonal, la higiene de mans i espaiar les visitesLa Regidoria de Sanitat, Consum i Cementeris de l'Ajuntament de Sagunt ha establit un protocol amb mesures sanitàries als cementeris municipals amb motiu de la festivitat de Tots Sants, ja que es preveu una assistència massiva i, en conseqüència, existix risc d'aglomeracions i contacte estret entre persones. Per tant, els i les assistents hauran de complir amb una sèrie de recomanacions de seguretat i higiene.

Quant al protocol, i d'acord amb els criteris establits per les autoritats sanitàries, la celebració d'esta festivitat pot considerar-se un esdeveniment d'alt risc per la qual cosa s'aplicaran les mesures generals de distància de seguretat interpersonal d’almenys 1,5 metres; control d'aforament que no excedisca les 100 persones, sense comptar treballadors municipals i d'empreses de flors, làpides, funeràries, manteniment, etc., l'accés dels qual serà lliure; s'establiran llocs d'entrada i d'eixida diferenciats, així com itineraris per a dirigir la circulació de visitants amb la finalitat d'evitar aglomeracions i previndre el contacte. 

En este sentit, també s'indicarà de manera clara el manteniment de la distància de seguretat entre persones amb marques en terra, ús de balises, cartells o senyalització. En qualsevol cas, des del departament aconsellen que, per a evitar aglomeracions en l'entrada pel límit d'aforament, s’espaien les visites als cementeris, per la qual cosa del 28 d'octubre a l'1 de novembre els cementeris romandran oberts al públic de 8 a 18 hores ininterrompudament. 

D'altra banda, com a novetat, les persones que assistisquen al cementeri estaran acompanyades per música de violí i violoncel. Hi haurà dos músics en cadascun dels cementeris musicals, a Sagunt i al Port de Sagunt. Es tracta del quartet Morvedre, el qual s'ha dividit amb dos dels seus músics en cada cementeri, violoncel i violí, i dos violins respectivament. En total es realitzaran quatre acompanyaments musicals de dos hores de duració cadascun d'ells, sent dos en el cementeri de Sagunt i dos al del Port de Sagunt, en horari d'11 a 13 i de 15.30 a 17.30 hores. D'altra banda, des de la delegació informen que per la pandèmia no hi haurà missa de Tots els Sants en els cementeris.

Des de la Regidoria, recorden que davant la confusió d’alguns usuaris, cal demanar cita prèvia (per telèfon o internet) per a fer tràmits administratius presencials en les oficines del departament, però no per a accedir als cementeris.

Cal recordar que l'ús de la masquereta serà obligatori en tot moment a excepció de les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús de la masquereta o en els supòsits de força major o situació de necessitat. A més, és important ressaltar que no es permetrà l'ús de masquereta amb vàlvula exhaladora.

Quant a les mesures d'higiene, l'Ajuntament de Sagunt adoptarà les mesures de neteja i desinfecció freqüents i adequades a les característiques i intensitat de l'ús de les instal·lacions; hi instal·larà papereres amb pedal i tapa per a depositar el material d'un sol ús i en l'entrada als cementeris es posaran a la disposició del públic dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida. A més, des del departament recorden que el personal dels cementeris només subministrarà escales a les persones usuàries, que es desinfectaran abans i després de cada ús, però no subministraran utensilis com a poals o graneres, com habitualment es feia, per la qual cosa recomanen que en cas necessari ho porten les persones usuàries. 
També s'establix una ocupació màxima d'una persona en els lavabos, excepte en aquells supòsits de persones que requerisquen assistència, casos en què es permetrà la utilització per part d'un acompanyant.


Servici gratuït d'autobús per a visitar els cementeris municipals

L'Ajuntament de Sagunt posarà a disposició la ciutadania un servici gratuït d'autobusos als cementeris el dia 1 de novembre. El recorregut es realitzarà cada mitja hora (a les hores en punt i a la mitja) i serà l'habitual amb les parades en els punts de costum. En el cas de la ruta del Port de Sagunt serà la següent: cementeri - av. Arquitecte Alfredo Simón - av. Mediterrani - av. 9 d'Octubre - av. Hispanitat- carrer Azorín – cementeri.
L'autobús de Sagunt eixirà a les hores en punt i a les mitges i el punt de partida serà l'asil, seguint el recorregut habitual: asil - carrer Terol - Camí Reial - cementeri - av. País Valencià - carrer dels Horts - plaça Cronista Chabret - av. Doctor Palos - asil. Per a tornar, les eixides que es realitzen des del cementeri seran als quarts amb un recorregut que va pel carrer dels Horts, passant per la plaça Cronista Chabret i de nou cap a l'asil.