Navega cap amunt
Inicia

 El Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash clausura la setena edició amb la Gala de Lliurament de Premis 2020

26/10/2020
Gabinet de Comunicació
El Casal Jove del Port de Sagunt va acollir dissabte passat l'esdeveniment de lliurament dels onze guardons del festival dedicat al món del còmic i la vinyeta


El Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash, organitzat per la Regidoria de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria de Cultura, clausura l'edició d'enguany amb la Gala de Lliurament de Premis Splash 2020 que va tindre lloc dissabte passat, 24 d'octubre. Esta ha sigut l'única jornada que s'ha pogut celebrar, ja que, a causa de la covid-19, la regidoria es va veure obligada a suspendre la setena edició, que estava prevista per a març, limitant-se els actes de l'Splash a l'acte de lliurament dels onze guardons del festival dedicat al món del còmic i la vinyeta.


La gala va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; del regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro; i del regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, a més de la majoria dels premiats. L'humorista Diego Varea va ser l'encarregat de presentar l'acte que va començar a les 18 hores amb la xarrada ‘Còmic VS Covid’, la qual va comptar amb la presència dels autors premiats i editors. Posteriorment, a partir de les 19 h, autors premiats com Mamen Moreu, Ricardo Vilbor, Max Vento, Pedro Riera, Sagar, Agustín Ferrer o Laura Pérez van signar exemplars de les seues obres premiades. Finalment, va tindre lloc la gala i lliurament de premis Splash 2020.

Quant als premis Splash, cal recordar que els reconeixements han sigut assessorats per la Càtedra del Còmic de la Universitat de València i pels autors Sento Llobell, Cristina Durán i Miguel Ángel Giner, Premis Nacional de Còmic 2019.
Entre els premiats destaca Miguel Calatayud, qui va rebre el premi ‘Una vida de vinyetes’ per la seua àmplia trajectòria dedicada al món de la il·lustració i el còmic que partix dels anys 70 i que, des dels seus inicis, ha sigut guardonat amb nombrosos premis.
A més de Calatayud, la resta de premiats d'esta setena edició del Festival Splash van ser els següents: el premi de la categoria de ‘millor àlbum nacional 2019’, que enguany ha sigut ex aequo, va recaure en Agustín Ferrer per Mies (Grafito Editorial). Es tracta d'una creació artística a través de la qual l'autor aborda a grans trets la trajectòria de l'arquitecte Mies Van de Rohe mitjançant un grafisme desbordant, un retrat sobre els límits morals. Agustín Ferrer va compartir premi amb la valenciana Laura Pérez (Astiberri Editorial) gràcies a la seua creació Ocultos. En este cas, el seu àlbum utilitza el dibuix com a substitut de la paraula, fent un exercici creatiu que convida a múltiples lectures sobre les ombres i els buits emocionals.

El premi ‘millor àlbum internacional 2019’, va anar per a la jove autora Tillie Walden (La Cúpula Edicions) per la seua il·lustració En un rayo de Sol, una obra sobre l'amor en un marc de ciència-ficció que sorprén en termes narratius i gràfics. Pedro Riera va ser el guardonat de la categoria ‘premie Entendre el Present 2019’, pel guió, i per a Segar pels dibuixos de l'obra Intisar en el exilio (Astiberri), en el qual queda retratada la precària situació de la dona iemenita en la lluita dels seus drets en un marc opressiu dirigit per hòmens


El premi ‘Splash Project’ va ser per a Anabel Colazo, que va estrenar la categoria que premia el talent jove a menors de trenta anys. Colazo fa quatre anys que col·labora en fanzines i antologies col·lectives i ha publicat tres excel·lents treballs: El cristal imposible (DeHavilland), Encuentros cercanos (La Cúpula) i en 2019, No mires atrás (La Cúpula). La Secció Postdata del periòdic Levante-EMV també va ser reconeguda amb el premi ‘Mass Còmic’, per reunir una àmplia nòmina de crítics culturals, periodistes i artistes que han exercit una labor cultural divulgativa i plural des de fa anys dins de les pàgines del periòdic; este premi pretén animar este camí i valorar que els mitjans de comunicació valencians continuen donant suport a este art.
També la revista Cuadernos de Cómic, coneguda com a CuCo, va ser premiada amb el guardó a la ‘Divulgació Còmic’. Esta revista és una plataforma d'investigació sobre el nové art, una trobada en el qual especialistes dels entrepans i vinyetes desgranen, des d'una perspectiva acadèmica, els secrets del còmic. El premi ‘Humor Gràfic’ va ser per a Mamen Moreu, una precisa retratista de la seua generació, autora de Marcela, el seu personatge més icònic que apareixia en la revista El Jueves. Sempre amb ànim transgressor elevat i un natural cinisme cap al statu quo sociopolític imperant.


El premi ‘trajectòria internacional’ va recaure en Hermann Huppen, ja que és un dels més històrics autors de BD, un referent del còmic francobelga, que continua treballant puntualment en l'actualitat amb la sèrie Duke (tres volums, ECC). Porta desenvolupant la seua activitat en el camp del còmic des de 1964. Entre la seua àmplia obra, destaquen grans sèries com a Comanche y Bernard Prince (totes dos amb guió de Greg).


Finalment, el premi ‘Millor Guió’ va ser per a Ricardo Vilbor pel El viejo y el narco (Panini Cómics, 2019) amb dibuixos de Max Vento. Ricardo Vilbor signatura un guió basat en fets reals. Un treball que relata la impunitat dels narcotraficants mexicans per a avassallar a les persones i les seues propietats. El missatge de la història no és un altre que la resistència davant la impunitat, la dignitat enfront de la delinqüència organitzada, la coherència existencial de la bona gent arrossegada a defensar-se de l'infern que l'aguaita.​​​