El Ple aprova sol·licitar la restauració de la torre de Santa María

Segons es recull en la proposta, també s'ha acordat iniciar l'expedient perquè els tocs manuals de campana realitzats pel grup Campaners de Morvedre en l'Església de Santa María es declaren BIC immaterial

 

 
  Sergio Muniesa, portaveu del Partit Popular

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat sol·licitar que es comencen els tràmits necessaris per a restaurar la torre de Santa María o el “Campanar de la Vila”. A més, s'ha acordat iniciar l'expedient perquè els tocs manuals de campana realitzats pel grup Campaners de Morvedre en l'Església de Santa María es declaren Bé d'Interès Cultural immaterial. Aquesta proposta del Partit Popular s'ha aprovat amb els vots dels populars, el PSPV-PSOE i Ciutadans, així com amb l'abstenció de Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Porteña i ADN Morvedre. 
 
Segons s'arreplega en la moció: “El campanar de Santa María o Campanar de la Vila requereix una intervenció amb la fi no solament de protegir i conservar aquest monument viu i identificador de la ciutat, sinó també perquè en la seua part superior, la seua finalització de ferro, ha rebentat part de la fàbrica en els seus punts de trobada. Encara que en principi no suggereix cap perill imminent, la veritat és que tant pel pes de l'estructura com per l'entrada d'humitats i el pas del temps pogués aparèixer. Cal recordar que la construcció va ser ordenada pel propi ajuntament, així com que el rellotge i els tocs de campanes que anuncien les hores i el tancament de muralles han tingut sempre un caràcter civil”. 
 
En la proposta es recorda que el campanar està construït amb un cert aire neogòtic, amb pedra blanca en les cantonades, finestres apuntades i rajola roja. La finalització és un pinacle de ferro.
 
També s'indica en la moció que a principis de segle XX es trobava en un estat lamentable. L'any 1904 es decideix derrocar el campanar barroc, en 1905 començar la construcció del campanar actual i en 1913 s'acaba totalment l'obra. Es considera que el pinacle de ferro que remata el campanar va ser dissenyat pel famós enginyer francés A. Eiffel. A més, va ser forjat i regalat per Alts Forns del Mediterrani. Al juliol de 1988 l'arquitecte Juan Gomis Gómez-Ygual realitza una restauració de les cobertes de l'Església i, després d'açò, detecta uns desperfectes en l'actual campanar destacant que la finalització de ferro està oxidada i que les trobades amb la fàbrica de morter i rajola estan rebentant, la qual cosa produeix danys en el monument i en la mateixa estructura.
 
Declaració de BIC immaterial als tocs manuals de campana realitzats per Campaners de Morvedre
 
Segons s'assenyala en la proposta, els tocs manuals de campana s'han declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) en diverses esglésies de la Comunitat Valenciana: “Açò suposa no solament la protecció genèrica d'aquesta activitat, coneixements, tècnics, sinó també de les instal·lacions, campanes i tocs en el seu estat actual, sense interferir en el seu ús habitual per a tocs diaris, festius o de difunts o, fins i tot, per a concerts extraordinaris. Els tocs manuals de campana constitueixen un patrimoni immaterial i intangible; s'utilitzen campanes històriques i documents antics en la seua execució i es realitzen en un lloc, que ja de per si mateix, resulta ser patrimoni monumental. Així mateix, la realització de l'activitat està consolidada com a manifestació artística i mostra de tradicions, coneixements i tècniques pròpiament valencianes. És part del paisatge cultural i sonor dels valencians”.

Esglèsia de Santa Maria de Sagunt