Hui se celebra el Dia de l'Educació Mediambiental en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana

Durant l'acte s'han presentat els resultats de l'Estudi de l'Estat de l'Educació Ambiental en la Comunitat Valenciana

Este matí, l'alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, s'ha desplaçat fins al Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana per a celebrar el Dia Mundial de l'Educació Ambiental, en una jornada que ha sigut inaugurada per la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

 

Este dia mundial té el seu origen a partir de la Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient celebrada a Estocolm, Suècia, al juny de 1972. Seguidament, en 1975 es va realitzar a Belgrad el Seminari Internacional d'Educació Ambiental, el qual va comptar amb la participació d'experts de més de 70 països. En este esdeveniment es van establir els principis de l'Educació Ambiental en el marc dels programes de les Nacions Unides.

 

Darío Moreno, ha posat l'accent en l'essencial que és l'educació perquè la societat avance: «Si realment volem que en la nostra societat hi haja progrés i avancem en els diferents àmbits, és imprescindible que tinguem una educació de qualitat, per descomptat de les noves generacions, però també d'aquelles que ja han tingut formació i que han d'adaptar-se als nous temps. Això cobra més importància quan parlem de la crisi climàtica, de l'emergència climàtica, no podem perdre ni un minut més i, per això, l'educació ambiental juga un paper imprescindible».

Durant l'acte s'ha presentat l'Estudi de l'Estat de l'Educació Ambiental en la Comunitat Valenciana i els seus resultats. L'estudi, el qual afirma que la UE reconeix el paper fonamental que exercix l'educació i la formació en la transició ecològica, explica la importància d'impulsar l'educació ambiental en estos moments, la necessitat d'arribar a la societat valenciana i de tindre una visió crítica, el fet d'entendre l'educació ambiental com un punt de trobada i, finalment, la necessitat d'actuar. Este estudi compta amb una anàlisi completa de la documentació existent, d'un total de 85 qüestionaris en línia, de 26 entrevistes personals realitzades a experts en la matèria i d'un apartat realitzat amb grups de treball i contrast de la informació obtinguda. Este informe està disponible per a la seua descàrrega i la seua consulta en la web del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV).

 

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha explicat la importància de l'educació en un dia com el de hui: «És un dia essencial perquè la societat avance, perquè la societat siga crítica i siga capaç d'aconseguir els reptes, que entenguen els processos que s'han de viure i com, tant a nivell individual o mitjançant accions col·lectives, podem contribuir per a millorar les condicions de vida de les persones, de la societat i de l'entorn. En tots els processos de canvi mundial al llarg de la història, l'educació ha sigut i és l'arma més potent».

 

Seguidament, s'ha realitzat una presentació de nous recursos educatius i accions formatives, així com la presentació de l'exposició ‘Menjar bé. Com mengem sense menjar-se el planeta. Alimentació i medi ambient’ i s'ha dut a terme una visita a l'hort per a mostrar els nous recursos que utilitzen. Finalment, s'ha visitat el nou observatori d'ocells i la cartelleria informativa de la Marjal dels Moros, realitzat en el marc del conveni amb SAGGAS. Durant el transcurs de l'activitat, s'ha realitzat un minut de silenci per la víctima de violència de gènere assassinada a Torrevieja, Alacant.

«Hui, en este dia, insistim en eixa necessitat d'educació ambiental en la qual, per descomptat, l'Ajuntament de Sagunt posarà tots els seus esforços. Treballarem amb les institucions educatives per a continuar avançant, i que els nostres xiquets i xiquetes comprenguen la importància de cuidar el nostre planeta. I continuarem portant campanyes de sensibilització i diferents actuacions i iniciatives per a aprofundir en este àmbit de l'educació ambiental», ha afegit l'alcalde.

 

A l'acte també han assistit altres integrants de la Corporació Municipal com el regidor d'Urbanisme, Quico Fernández i el regidor de Platges, Roberto Rovira.

 

Entre els objectius de la celebració del Dia Mundial de l'Educació Ambiental trobem la importància de crear una població mundial conscient i preocupada amb el medi ambient i amb els problemes associats, i que tinga coneixement, aptitud, actitud, motivació i compromís per a treballar individual i col·lectivament en la cerca de solucions per als problemes existents i per a previndre nous.

 

També, educar a la societat perquè entenga què és el medi ambient, la seua importància i el delicat equilibri que existix entre les persones i la naturalesa; sembrar valors mediambientals; ajudar els grups socials a desenvolupar les habilitats necessàries per a buscar solucions als problemes ecològics del seu entorn immediat; portar les estadístiques de la realitat en matèria mediambiental i ensenyar a les persones a avaluar l'evolució del procés, bé siga per a evidenciar la millora o detectar una problemàtica i, finalment, per a incentivar la participació de la societat en la cerca de solucions als problemes del medi ambient i el seu deure d'exigir-li als governs que prenguen mesures.