La Xarxa de Jueries, de la qual forma part Sagunt, rep el premi Hispania Nostra a les Bones Pràctiques de Preservació del Patrimoni 2022

El guardó s'emmarca en la categoria de Senyalística i s'ha valorat la proposta de Camins de Sefarad per la imatge comuna que unix ciutats amb passat sefardita com a representants del patrimoni jueu

La Xarxa de Jueries d'Espanya-Camins de Sefarad, de la qual forma part Sagunt des de 2019, ha sigut guardonada amb el premi Hispania Nostra a les Bones Pràctiques en Preservació del Patrimoni 2022 en la categoria de Senyalística per la col·locació de les icòniques plaques de senyalització en el paviment de les jueries de les ciutats que formen part d'esta unió.

Mitjançant un concepte i disseny original, estes plaques metàl·liques, col·locades en el sòl a l'entrada de cada jueria, representen mitjançant caràcters de l'alfabet hebreu les tres lletres que formen el nom de Sefarad en esta llengua i, al mateix temps, la silueta de la península ibèrica. A Sagunt estes plaques van ser instal·lades al juliol de 2020.

Ara l'Associació Hispania Nostra i la Fundació Banco Santander han reconegut conjuntament amb este premi, un dels guardons més prestigiosos d'Espanya pel que fa a patrimoni cultural i natural, este projecte que «engloba la posada en valor dels espais que constituïxen les jueries medievals de les ciutats pertanyents a la xarxa, a través de la senyalització» i «el disseny d'una marca i la seua materialització, que dona compte dels conceptes: Espanya, població jueva i espais habitats», en tractar-se d'una senyalització que no agredix l'espai i que es constituïx en marca identitària.

La regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha felicitat la Xarxa de Jueries i ha mostrat la seua satisfacció perquè este guardó premia, per extensió, el treball de Sagunt en l'àmbit. «Pertanyem a eixe grup de ciutats que la conformen i un trosset d'eixe premi ens correspon», ha comentat l’edil, que també ha recordat que Sagunt compta amb «una de les jueries millor conservades» de la regió.

«Som un producte diferenciat dins la Comunitat Valenciana», ha manifestat Antonino en referència a l'atractiu turístic de la Jueria de Sagunt, i gràcies a la pertinença del municipi a esta associació.

La directora gerent de la Xarxa de Jueries, Marta Puig, ha traslladat a tots els ajuntaments que formen part d'esta unió el seu orgull per haver aconseguit este reconeixement entre 13 projectes candidats al mateix «molt competitius». Puig ha definit el projecte com «bonic, necessari i emocionant».

La Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad està constituïda actualment per 21 municipis, que són Àvila, Barcelona, Béjar, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lorca, Lucena, Monforte de Lemos, Plasència, Rivadavia, Sagunt, Segòvia, Tarassona, Toledo, Tudela i Tui. Sagunt és l'únic municipi de la Comunitat Valenciana integrat en esta associació.