Comencen les jornades ‘Mites Clàssics i Dramaturgues Contemporànies’

Seminaris gratuïts dirigits al públic reuniran a dramaturgues i dramaturgs, experts teatrals, amb reconeguts especialistes en estudis clàssics i de gènere
 


Este matí ha tingut lloc la presentació de les jornades ‘Mites Clàssics i Dramaturgues Contemporànies’. Estos seminaris estan organitzats per l'associació Clásicas y Modernas, la Direcció general de Cultura i Patrimoni i amb la col·laboració de la SGAE. Se celebren estos dies 1 i 2 de setembre com a jornades de reflexió gratuïtes a l'Hotel NH Puerto de Sagunto.

 

La presentació ha comptat amb la participació del regidor de Cultura, José Manuel Tarazona; la directora general de Patrimoni i Cultura, Carmen Amoraga; la presidenta de l'associació Clásicas y Modernas, Teresa De Juan; el dramaturg Juan Luis Mira i el director de Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano.

 

José Manuel Tarazona ha declarat que “el festival Sagunt a Escena ha complit 34 anys, durant aquest estiu hem pogut gaudir de fantàstics espectacles i obres de teatre de molta qualitat com ens hi han fet arribar la crítica i el públic que ha assistit. Però el teatre també necessita el seu moment de reflexió, anàlisi, de diàleg seriós i compromés. De gaudir dels textos. Dels més clàssics, i dels d'avui, els contemporanis, i a més a més, des de l'òptica de la cultura clàssica i el feminisme. És per això aquest seminari ‘Mites Clàssics i Dramaturgues Contemporànies’, és una iniciativa consubstancial al nostre Festival i que augmenta el seu valor i prestigi”.

 
 

Les jornades reuniran a dramaturgues i dramaturgs, expertes i experts teatrals, junt a reconeguts especialistes en estudis clàssics i de gènere. El públic a qui van dirigides és a qualsevol persona interessada en la cultura grecollatina, el teatre o el feminisme. A més, s’emetrà un certificat d’aprofitament al finalitzar.

 

Antígona, Ulisses, Medea, Aquil·les, Penèlope i altres figures memorables dels escrits de la literatura grecollatina tornen a cobrar vida en els textos d’un grapat de dramaturgues espanyoles contemporànies afirmant així la seua vigència. Per què estes autores s’interessen tant per estos personatges, per estes velles narracions? Com s’enfronten a elles? Este és el nucli i la qüestió a la qual volen respondre estes jornades.

 
 

L’antiguitat grecollatina fonamenta estructures socials i polítiques com el patriarcat i, amb ell, el concepte occidental del masculí i el femení, que implica la subordinació de les dones. En estos conceptes juguen un paper primordial els relats mitològics que poblen el teatre clàssic. D’ací la proposta d’estes jornades, debatre sobre esta relació moltes voltes ambivalent, des de la mirada de les dramaturgues actuals.

 

Entre els participants en estes jornades hi ha noms com els de Margarita Borja, vicepresidenta de l’associació Clásicas y Modernas, i les dramaturges Lourdes Ortiz, Lola López, Itziar Pascual, Diana M. De Paco o Beth Escudé, que abordaran temes tan suggerents com ‘Claus de la reescritura d’Eurípides: les seues ressonàncies al segle XXI’, ‘Penèlope, Gertrudis, Antígona, tres experiències’, ‘La veu escènica de les heroïnes clàssiques’ o ‘Les veritats d’Andròmaca, Helena de Troia i les vestals’, entre altres.