El certamen Ludi Saguntini celebra la XXI edició del 3 al 7 d'abril

Tallers i representacions teatrals completen este festival que reunirà a més de 14.000 alumnes, alumnes i curiosos de la cultura grecollatina clàssica
 
Més de 14.000 alumnes de secundària i curiosos de la cultura grecollatina tenen de nou una cita obligada a Sagunt, del 3 al 7 d'abril, en la XXI edició dels Ludi Saguntini. Un any més, les associacions Ludere et Discere i Prósopon Sagunt amb l'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria d'Educació organitzen este festival dedicat a promoure i acostar a l'alumnat de secundària la cultura grecollatina amb activitats, tallers i representacions d'obres de teatre clàssiques. A més, compta amb la col·laboració de la Domus Baebia i el patrocini de diferents empreses i entitats locals.
 
Entre les obres que enguany es representaran en el Festival de Teatre Grecollatí, destaquen les dues guardonades amb el primer premi ex aequo en la Final del Concurs de Teatre Grecollatí del Ministeri de Cultura celebrat a Mèrida el gener passat. L'obra Cíclope de Eurípides, representada pel grup In albis de l'IES Font Nova de Morón de la Frontera a Sevilla, obrirà el certamen de teatre grecollatí el dilluns 3 d'abril a les 12 hores en el teatre romà. Serà el dimarts quan es represente l'altra obra guardonada, Medea de Eurípides, en una sessió doble a les 10 i a les 12 hores per part del grup valencià Komos de l'IES Districte Marítim. En total seran deu les obres que es representen per part de grups de tota la geografia espanyola, com Madrid, Saragossa, Badajoz o Alacant. El president de Prósopon, Fernando Estébanez, ha recordat que en esta edició s'arribarà a la xifra de 200.000 assistents al certamen de teatre i que seran un total d'11.000 els espectadors que gaudiran de totes les obres que es representen.
 
El president de Ludere et Discere, Enrique Martínez, ha declarat que en esta edició “es vol afermar l'espai obert amb activitats variades en les carpes, les quals estaran dutes a terme per l'alumnat voluntari de la Universitat de València”. Després d'un primer any de prova, la intenció per a esta edició és que el funcionament d'estes activitats i tallers es porte amb normalitat per part dels 50 alumnes implicats que es desenvoluparan en la plaça Cronista Chabret tota la setmana, des de les 9.30 fins a les 14.15 hores. Com a novetat, enguany se celebrarà un taller de joieria, i es mantenen els de cuina romana antiga o indumentària entre d’altres.

 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández ha declarat sentir-se satisfet per l'acolliment que té este festival ja que “volem fer de la cultura i del patrimoni un senyal d'identitat”. A més, ha destacat que “gràcies al festival de teatre grecollatí, als Ludi Saguntini, als tallers, a la Domus Baebia, Sagunt és el centre de la cultura clàssica”. Des de l'Ajuntament de Sagunt “estem intentant projectar els valors més positius de la cultura grecollatina com a base del que és la identitat europea i els valors de la democràcia i el progrés, per açò, rebre tots els anys a milers d'estudiants tant en el festival com en la Domus Baebia, és molt positiu per a la nostra ciutat”, ha aclarit Fernández. I és per açò que “des de l'Ajuntament estarem sempre a l'altura d'allò que estes organitzacions duguen a terme perquè siga el vaixell almirall de la nostra cultura”.

Per la seua banda, el delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, ha felicitat els organitzadors ja que ha declarat que amb ells Sagunt “possiblement siga el centre de la didàctica i la cultura clàssica d'Europa”. Ha destacat les iniciatives dutes a terme en anys arrere i que enguany es volen consolidar, com per exemple el projecte de Civitas Amabilis per part de l’Associació de Veïns de Ciutat Vella i de l'Associació d'Empresaris i Hostelers. “Este aprenentatge significatiu i actiu per part de l'alumnat no ha de quedar-se en un objectiu educatiu, que d'altra banda ja està consolidat, sinó que l'objectiu de cara a l'any que ve és que tinga una repercussió europea a nivell institucional”, ha manifestat el regidor.

El subdirector d'Innovació i Qualitat Educativa de la Conselleria d'Educació, Josep Lluís Ribes, per la seua banda, ha declarat que este certamen “és una oportunitat magnífica per a viure i sentir el món clàssic passat, el coneixement del qual ens ajuda a entendre el nostre present, així com una ocasió per a gaudir aprenent, però també per a aprendre a gaudir”.