El Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat es constituirà en un acte obert a la ciutadania

La primera reunió de constitució de l'òrgan serà el saló de plens del consistori dimecres 14 de desembre a les 19 hores
Imagen 1Imagen 2
 
Dimecres 14 de desembre es constituirà públicament el Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat, un pas més en el procés de presentació de la candidatura de la ciutat davant la Unesco a Patrimoni Mundial de la Humanitat. L'acte que se celebrarà en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt a les 19 hores, tindrà un caràcter obert a l'assistència de tota la ciutadania.
 
Per a l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, “la constitució del Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat és el primer pas d'un procés molt important per al futur de la ciutat; el camí serà llarg, sens dubte, perquè volem fer bé les coses, amb rigor i serietat, per a presentar una candidatura intel·ligent i molt fonamentada basada en el consens i la participació de tota la societat civil”. Afegeix que “tan important com aconseguir la distinció de la Unesco és el procés de recuperació de la nostra autoestima a través del reconeixement del nostre patrimoni industrial i històric i l'expectativa de futur que este procés pot generar”.
 
L'òrgan estarà constituït per representants dels col·lectius locals relacionats amb el patrimoni, del Consell Valencià de Cultura, de les universitats de València, de la Politècnica, de la Jaume I de Castelló i d'Alacant, de la conselleria de Cultura, de l'Ajuntament de Sagunt i per investigadors locals i personalitats rellevants del món de la cultura. El consistori saguntí vol que aquest òrgan siga participatiu i que tots els col·lectius locals relacionats amb el patrimoni tinguen protagonisme. Així mateix, segons consta en el reglament de constitució del propi consell, es crearan comissions sectorials de treball perquè l'organisme siga dinàmic i les seues reunions formals tinguen contingut.
 
L'Ajuntament de Sagunt ha iniciat el procés perquè Sagunt present una candidatura davant la Unesco per a ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat. Es tracta d'un procés llarg i complex que ha de fer valdre tot el patrimoni històric i industrial de la ciutat en relació amb altres iniciatives educatives i culturals que atorguen un element singular i específic a la candidatura.
 
La intenció és que siga un procés obert i participatiu que, més enllà del compliment amb els criteris de la Unesco, servisca per a reflexionar al voltant de qüestions transcendentals que ens ajuden a projectar una estratègia de futur per a la ciutat que siga capaç d'unir institucions i societat civil i genere un sentiment d'estima i respecte a la ciutat a través del coneixement del seu patrimoni. Amb el suport primer del ple de l'ajuntament i amb el de les Corts Valencianes després de la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització, ja s'ha donat un primer pas molt important. Recentment, Federico Mayor Zaragoza, director al llarg de 10 anys de la Unesco, també ha recolzat la candidatura de Sagunt gràcies a un vídeo.