El Ple aprova l'adhesió de Sagunt a ‘La Ruta dels Fenicis’

Sagunt formarà part de la Carta de Jaén, que implica l'adhesió a esta ruta cultural que travessa 18 països mediterranis
 El ple de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat l'adhesió de Sagunt a la Carta de Jaén per a formar part de ‘La Ruta dels Fenicis’, una ruta cultural i turística que comprèn 18 països mediterranis que van tenir contacte amb esta antiga civilització. La proposició va ser presentada per Compromís i defensada en el Ple pel regidor de Cultura, José Manuel Tarazona.
 
La Carta de Jaén estableix la constitució de l'agrupació temàtica denominada ‘La Ruta dels Fenicis’, vinculada a l'Itinerari Cultural del Consell d'Europa ‘Ruta dels Fenicis’, amb seu a l'Institut Universitari de Recerca en Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén, que s'estructura en tres blocs temàtics: ‘Camins fenicis-púnics a Espanya’ (Ruta dels Fenicis), ‘Camí de Anníbal’ a Espanya i ‘Rutes dels Ibers’.
 
Entre les rutes culturals reconegudes i la xarxa habilitada pel Consell d'Europa, la Ruta dels Fenicis es proposa com un Itinerari Intercultural, perquè comprèn tota la conca mediterrània travessant 18 països del Mediterrani en tres continents.
 
La ruta promou un turisme cultural integrat i responsable que col·labore amb organitzacions públiques i privades, locals, nacionals i internacionals per a descobrir el vertader Mediterrani. Per a açò ha sigut creada una xarxa d'operadors turístics que estan desenvolupant productes innovadors.
 
La ‘Ruta dels Fenicis’ s'entén com la connexió entre les grans rutes nàutiques que, des del segle XII a. C., van ser usades pel poble fenici com a part essencial per a l'intercanvi comercial i cultural en el Mediterrani. A través d’estes rutes, els fenicis, grans mariners i comerciants, van donar origen a una gran civilització.
 
A través de la seua expansió pel Mediterrani, els fenicis van generar un intens intercanvi comercial i d'idees, contribuint així a la creació d'una cultura mediterrània comuna. Però també altres grans civilitzacions mediterrànies van usar estes rutes per a la mateixa finalitat: grecs, romans, etruscs i molts altres. Així que estes rutes s'han convertit en una part fonamental de la cultura mediterrània.
 
En 1994 el Ministeri de Turisme italià presenta la Ruta dels Fenicis com el tema d'un Itinerari Cultural del Consell d'Europa. En 2003 la Ruta Cultural “La Ruta dels Fenicis” és acceptada per l'Institut d'Itineraris Culturals del Consell d'Europa com un projecte pilot de turisme cultural europeu i és admès entre el programa de rutes culturals del mateix nom.
 
El 2004 naix l'Associació Internacional de la Ruta dels Fenicis com a entitat gerent de la Ruta. El 2011 sorgeix la “Confederació Internacional de la Ruta dels Fenicis” amb la participació de les xarxes nacionals i les xarxes internacionals transversals. El 2 de juny de 2014 se signa la Carta de Jaén entre institucions públiques i la Rotta dei Fenici per a la creació de la Xarxa de la Ruta dels Fenicis a Espanya.