El Tribunal Suprem obliga a l'ajuntament a expropiar un solar de més de 12.000 m2 de darrere de CiudadMar

L'Equip de Govern de Compromís, EU i ADN Morvedre responsabilitza a PP i SP (IP) d'aquest nou pagament d'uns 5 milions d'euros
L'alcalde, Francesc Fernàndez (Compromís) I Guillermo Sampedro (EU) 
 El Tribunal Suprem ha estimat el recurs dels propietaris d'un solar de més de 12.000 m2 situat en el Passeig del Mar nº 4 de Port de Sagunt (darrere de CiudadMar) en una sentència que obliga a l'Ajuntament de Sagunt a pagar 3.806.168 euros més interessos per l'expropiació, la qual cosa suma un total d'aproximadament 5 milions d'euros. Es dóna la circumstància que els propietaris estimaven que el seu solar tenia un valor de 45’8 milions.
 
L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, (Compromís) ha declarat que aquesta quantitat suposa un problema greu per al consistori, perquè “l'anterior equip de govern del Partit Popular no ha deixat ni un sol euro en la partida de patrimoni municipal del sòl, que justament en altres ocasions ha servit per a fer front a aquestes despeses”. No obstant açò, també afirma que el problema podria haver sigut més greu, ja que el perit judicial designat a instàncies dels propietaris va valorar el solar en 29.685.510 euros, encara que finalment el jutge va desestimar aquesta valoració. Segons l'alcalde “assumir aquesta xifra haguera suposat la ruïna per a l'ajuntament” i culpa al govern, format pel Partit Popular i Segregació Porteña, “d'haver-nos exposat a aquest gran risc a causa de la seua actitud deliberada i irresponsable que ens porta a l'obligació d'expropiar i pagar per un terreny que podria haver sigut gratis”. Segons ha explicat l'ajuntament probablement haurà de recórrer a un crèdit per a afrontar aquesta despesa, que serà incorporat en els pressupostos de 2016.
 
Aquest problema s'inicia amb el Pla General de 1992, quan aquest terreny entre uns altres va ser qualificat com a sòl dotacional per a ús escolar malgrat ser una propietat privada per la qual cosa l'Ajuntament de Sagunt hauria d'haver expropiat o haver compensat als propietaris. En la legislatura 2003-2007, en la qual el propi Fernàndez va ser regidor d'Urbanisme, es planteja solucionar el problema fent una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana perquè els propietaris pogueren edificar una part del terreny i al mateix temps cedir la resta per al dotacional d'ús escolar previst, proposta que els propietaris accepten i que haguera suposat cost zero per a l'ajuntament. 

 

Segons ha explicat l'alcalde, posteriorment el següent govern del Partit Popular, amb el suport de Segregació Porteña, paralitza tot el procés perquè deixa d'aportar la documentació pertinent a Consellería que finalment declara caducat l'expedient que pretenia donar solució a la situació. D'aquesta forma en 2008, quan entra SP a formar part del govern, es va intentar donar als propietaris una altra solució, que consistia a compensar-los amb terrenys edificables en altres ubicacions, en aquest cas en el fallit PAI conegut com a Bord Nord de Port de Sagunt. Aquests terrenys van resultar no ser edificables, per la qual cosa propietaris no accepten aquesta solució i demanen l'expropiació. Paral·lelament, la falta d'informació a Consellería fa que en 2010 aquesta considere caducat l'expedient, segons ha explicat l’alcalde.

 

El Tribunal Superior de Justícia de València va sentenciar al principi a favor de l'Ajuntament de Sagunt que defensava que no procedia l'expropiació, però després del recurs dels propietaris, el Suprem els va donar la raó, la qual cosa suposa el final del procés judicial i per tant l'ajuntament expropiarà als mateixos aqueix terreny. Des del consistori s'estudiarà la possibilitat d'adoptar altres mesures, a pesar que assumeixen les poques probabilitats d'èxit de les mateixes.

  
 
L'equip de govern (Compromís, EU i ADN Morvedre) insisteix a responsabilitzar d'aquesta situació a PP i SP argumentant que “l'herència rebuda no és una excusa sinó una realitat. Va haver-hi una mala gestió i es va actuar de mala fe”, segons ha declarat el portaveu d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro. 

L'alcalde per la seua banda ha declarat que: “tots ens podem equivocar, però els qui prenen decisions deliberades assumint un risc com aquest haurien d'abandonar aquest ajuntament”. A més afig que “si vam sumar aquest cas a altres nefastes gestions del PP com el cas de la Plaza Ángel Perales, evidentment açò suposa un contratemps en la nostra gestió”. No obstant açò, l'alcalde ha puntualitzat que intentaran que aquesta despesa afecte el menys possible al pressupost municipal.

El solar, d'uns 12.500 metres quadrats, està situat en el Passeig del Mar nº4, darrere de Ciudadmar. Amb aquesta sentència, el solar passarà de sòl dotacional a unitat d'execució i segons ha explicat Francesc Fernàndez, el 15% serà edificable, per la qual cosa quedarien 10.500 metres quadrats com dotacional amb ús indeterminat. Dels 15.000 metres quadrats sostre aproximadament d'edificabilitat, l'Ajuntament de Sagunt serà titular de 12.000 amb la qual cosa disposarà d'un ben patrimonial que podrà gestionar o vendre.