Joventut organitza la I Jornada sobre sexualitats i identitats diverses en la infància i l'adolescència

Es tracta de fer visibles l'aïllament, la discriminació, les humiliacions i ridiculitzacions que viuen alguns menors i posar-los fre

Divendres que ve, 13 de maig, tindrà lloc la I Jornada Sexualitats i identitats de gènere diverses en la infància i l'adolescència, que és una acció engegada per l'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt.

En el marc de les polítiques dutes a terme des del Consistori, i en les quals la transversalitat de gènere és un fet, es pretén amb aquesta iniciativa atendre a una problemàtica com és l'homofòbia i la transfòbia en els entorns escolars, tant en col·legis com en instituts, durant la infància i l'adolescència.

Amb aquestes jornades, es pretén posar damunt de la taula l'aïllament, la discriminació, les humiliacions i ridiculitzacions que viuen alguns menors en els entorns escolars quan no encaixen en un imaginari col·lectiu que és heteronormatiu i heterosexista. Aquest aïllament que pateixen arriba a provocar intents de suïcidi i fins i tot morts, realitats que algunes famílies estan experimentant. Són drames que passen desapercebuts per a la resta de la població i sense que, a vegades, els centres educacionals als quals assisteixen sàpien aplicar accions preventives que passarien, en primera instància, per la coeducació des de la més tendra infància.

El Casal Jove, lloc en el qual es poden realitzar les inscripcions de les persones assistents, serà on es desenvolupe la jornada. S'emetran certificats d'assistència per a tots els inscrits. Les inscripcions són gratuïtes fins al dia 12 de maig i es poden fer cridant o enviant un correu a joventut@aytosagunto.es / 96 268 34 39
La jornada consta de dues parts. La primera d'elles començarà a les 10 hores i acabarà a les 13.30 h. Comptarà amb les ponències de Kika Fumero, professora de secundària i activista en mitjans LGTB, i amb Natalia Aventin, presidenta de Chrysallis (Associació de famílies de menors transsexuals). En aquesta primera es pretén aportar informació i recursos als i les professionals de l'educació.

A les 18 hores, i més enfocat a famílies i adolescents, tindrà lloc una taula redona amb la presència de Dolores Martínez, psicòloga especialitzada en gènere, l'experiència com a mare d'un menor transsexual gràcies a Natalia Aventin, i amb María Jarga, dinamitzadora del Grup Adolescent de LAMBDA València. Participen a més en la taula, Aitana López, lesbiana i membre del Grup que dinamitza Jarga, i Alan Segura activista trans del mateix grup. La taula la moderarà Melisa Ruiz, especialista en gènere i polítiques d'igualtat.

Tal com explica el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, “aquestes jornades eren necessàries en el nostre municipi per a posar de manifest una problemàtica que existeix i que a voltes pansa inadvertida però que està ací. Les alumnes lesbianes, els alumnes gais, l'alumnat bisexual i trans estan en els nostres centres escolars i formen part de la nostra societat sense que els diferents agents socials i poders públics hàgem sabut acostar-nos d'una manera eficaç a l'aïllament que pateixen”.

En aquest sentit, cal recordar que dos terços de la població lesbiana, gai, transsexual i bisexual (LGTB) ha patit algun tipus de violència o assetjament en els seus centres escolars i el 60% dels adolescents LGTB es troben insegurs en els seus instituts. Per açò, Sampedro argumenta que: “La situació és preocupant i com a ciutadania tenim l'obligació d'acostar-nos a aquests menors i a les seues famílies de forma urgent para, entre tots, construir societats igualitàries i lliures de qualsevol tipus de violència. Per açò, amb aquest tipus de jornades, pretenem sensibilitzar i proporcionar informació, així com acostar-nos a les experiències d'aquelles persones que cada dia han de superar una sèrie d'obstacles inscrits en les mentalitats, per a poder viure amb normalitat la seua infància, adolescència o, en el cas de les seues famílies, les de les seues filles i fills”.