L'Ajuntament de Sagunt i el Centre Arqueològic de Sagunt homenatgen al Doctor Enrique Palos i Navarro

L'acte va consistir en la presentació de la seua obra La Destrucció de Sagunt. Tragèdia Nova que ha sigut editada pel Centre Arqueològic de Sagunt i Navarro Impressors amb introducció del professor Juan Antonio Millón
  
L'Ajuntament de Sagunt i el Centre Arqueològic de Sagunt van homenatjar ahir al Doctor Enrique Palos i Navarro en un acte que va tenir lloc en el Saló de Plens del Consistori i va consistir en la presentació de la seua obra La Destrucció de Sagunt. Tragèdia Nova, que acaba de ser publicada pel Centre Arqueològic de Sagunt i Navarro Impressors, en aquest últim cas en una edició que consta de dos exemplars: el llibre amb introducció del seu descobridor, Juan Antonio Millón, i una reproducció del manuscrit original. 
 
L'acte va reunir a nombroses personalitats de la ciutat: a l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa; al professor Juan Antonio Millón; al president del Centre Arqueològic de Sagunt, Amadeo Ribelles; a l'impressor Antonio Navarro; als edils de l'Equip de Govern del grup popular, el grup socialista i Compromís; i a nombrosos veïns que es van sumar a la commemoració del segon centenari de la defunció del Doctor Palos, entre uns altres. 
 


En aquest sentit, l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa, va destacar: “Amb aquest acte recuperem una de les figures històriques del municipi, una persona il·lustre que va ser alcalde de la ciutat, per això celebrar l'acte ací, en el Saló de Plens, ha sigut tot un encert. A més, el Doctor Palos i Navarro va ser precursor dels nostres actuals museus i de l'interès per la recuperació de la història, una labor fonamental ja que la història és l'essència d'una ciutat i de la societat, per això ha de mantenir-se i impregnar-nos a tots. I que millor forma d'impregnar-nos a tots de la història que amb aquesta edició de l'obra La Destrucció de Sagunt. Tragèdia nova. Es tracta d'una impressió que s'ha fet amb molt detall, segons ens han descrit els encarregats d'aquest projecte i han aconseguit traslladar-nos al seu taller i a eixes hores de dedicació, afecte i il·lusió que han posat, donant el millor de si mateixos”. Muniesa també va recordar que “aquesta obra, en versió de José María Pemán, va ser escenificada per Passió per Sagunt, que la va representar magníficament en el marc incomparable que és el Teatre Romà sent tot un èxit i demostrant que els nostres veïns senten l'essència del propi, d'allò més original i autèntic de la nostra ciutat”. Per a finalitzar, l'alcalde de Sagunt ha reiterat el seu agraïment com a alcalde i de part de la ciutat cap a les persones que han fet possible aquesta edició per la inestimable labor que suposa haver recuperat aquesta part de la història de la localitat. 

Per la seua banda, Antonio Navarro i Amadeo Ribelles assenyalen la il·lusió i la dedicació que han posat en el projecte, una aventura que, segons afirmaven, va començar amb el descobriment que va fer Juan Antonio Millón i va acabar amb l'acte d'ahir. 
 

 
La Destrucció de Sagunt és una obra dramàtica en tres actes que va descobrir el professor Juan Antonio Millón, autor també del seu estudi crític. El llibre va ser escrit fa més de dos-cents anys per Enrique Palos i Navarro com a obsequi al rei Carlos IV. El Doctor Paols va remetre al rei el text després d'accedir a una petició del monarca que desitjava que es representara en el Teatre Romà de Sagunt una obra dramàtica, aprofitant que realitzaria un viatge per terres valencianes i recordant la gesta heroica de la resistència dels saguntins davant l'atac i el setge de l'exèrcit cartaginés d’Aníbal. L'obra es va donar per perduda durant dècades fins que, de forma casual, Millón va trobar el manuscrit original en perfecte estat en l'Arxiu Històric Nacional de Madrid. 
 
Segons va destacar el professor Juan Antonio Millón, l'advocat Enrique Pals i Navarro va ser alcalde de Sagunt i va passar a la història per ser impulsor de l'actual Museu Arqueològic. A més, va dedicar el seu esforç a conservar el patrimoni local, va pagar les obres per a desenrunar el Teatre Romà i va impulsar que hi haguera representacions allí. És per això que, com ja s'ha indicat, va escriure “La Destrucció de Sagunt” per a convèncer al rei de les possibilitats de la ciutat.