L'alcalde de Sagunt es reuneix amb Acuamed per a renegociar el conveni de la desaladora

La finalitat és que el Consistori puga distribuir l'aigua, però sense l'obligació d'assumir el cost inicial o el manteniment de les instal·lacions.
Imagen 1Imagen 2

L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, s'ha reunit aquest matí amb els representants de l'empresa Acuamed, responsable de la desaladora de Sagunt, per a renegociar el conveni que es va signar en 2007. La finalitat és que el Consistori puga distribuir l'aigua, però sense l'obligació d'assumir el cost inicial o el manteniment de les instal·lacions. També s'intentarà que la desaladora servisca per a subministrar a l'àrea metropolitana de València, de manera que els costos puguen ser dividits. 


Concretament, en la reunió han estat Pablo Martín, gerent de Acuamed, i María José Teixidor, cap d'obra. L'alcalde ha indicat: “Quan es va projectar la desaladora es va fer des de la convicció que hi hauria una demanda d'aigua que no podíem afrontar. No teníem suficients recursos hídrics per a proveir el creixement, sobretot industrial, de Parc Sagunt, que suposava, ni més ni menys, entre sis i nou milions de metres quadrats. Per tant, feia falta solucionar-ho amb un recurs extra. En aqueix moment, que era una època de sequera, el ministeri estava plantejant la construcció de desaladores, que de fet s'han dut a terme a Torrevieja, a Moncofa, a Oropesa i a Sagunt”. 

La realitat és que aqueix creixement industrial no s'ha donat i tampoc s'han instal·lat les empreses que haurien d'haver-ho fet. Per tant, la desaladora ara no és un recurs imprescindible. El conveni, tal com es va signar en el seu moment, indicava que l'Ajuntament de Sagunt es faria càrrec d'amortitzar el cost i del manteniment. Ja hem plantejat en diverses ocasions i s'ha arribat a acords dient que no es pot assumir la desaladora”, ha assenyalat Fernàndez.


El conveni va ser aprovat per la Corporació municipal en la sessió plenària del 28 de desembre de 2006 i signat l'11 de gener de 2007. En ell s'establien les condicions per a la construcció i explotació de la planta desaladora. 

L'alcalde de Sagunt ha destacat: “La reunió ha sigut interessant perquè també des del Ministeri i Acuamed són conscients que, com les condicions han canviat, l'Ajuntament no pot assumir eixe cost. Per tant, hem plantejat un nou conveni perquè puga estar en funcionament i el Consistori puga distribuir aigua, però sense l'obligació d'assumir ni el cost inicial ni el manteniment. Sobretot, i en açò estem treballant, intentarem que la desaladora no siga per al subministrament exclusiu del nostre consorci sinó també per a l'àrea metropolitana de València, de manera que els costos puguen ser distribuïts i no suposen una càrrega tan difícil com si solament fora per a Sagunt”. 

Pensem que a l'àrea metropolitana també li interessa disposar d'este recurs perquè en cas d'un dèficit d'aportació d'aigua important, que podria donar-se en el futur, sempre disposaríem d'aigua de qualitat de la desaladora. En estos moments, hi han algunes empreses que estan interessades en este tipus d'aigua, bàsicament la factoria de sucs Zuvamesa, especialment perquè és un aigua millor per a la seua fabricació de sucs; la fàbrica d'oxigen i Unión Fenosa.
 Hem deixat clar que, en qualsevol cas, Aigües de Sagunt seria la subministradora perquè no podem perdre clients i que anem a continuar treballant per a aconseguir que siga part del consorci d'aigües del Camp de Morvedre i de l'entitat metropolitana. En qualsevol cas, tot passa per un nou conveni en el qual es descarregue a l'ajuntament de les obligacions que plantejava el primer conveni. Es tracta, per tant, d'una primera reunió que podríem considerar positiva si finalment arribem a este acord”, ha conclòs el alcalde.