L'alcalde participa a la sessió de treball d'Infraestructures i finançament territorial en el debat d'Euroregió de l'arc mediterrani

La sesión organizada por el Instituto Ignasi Villalonga de Economía y Empresa junto con la colaboración del Ayuntamiento de Sagunto ha tenido lugar esta mañana en el Centro Cultural Mario Monreal
Imagen 1Imagen 2


 
L'alcalde, Quico Fernández, ha assistit aquest matí a la sessió de treball organitzada per l'Institut Ignasi Vilallonga d'Economia i Empresa, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt. Aquesta sessió de treball tracta sobre infraestructures i finançament territorial centrat en la ubicació de l'àrea de Sagunt i el Camp de Morvedre en el context general de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani (Euram). 
 
Aquesta sessió que ha tingut lloc aquest matí en el Centre Mario Monreal, forma part dels treballs d'elaboració del Llibre Blanc de les Infraestructures i el finançament de la Euram, amb un total de 25 jornades realitzades en diferents eixos territorials de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
 
Durant la jornada de Sagunt, a la que han assistit representants institucionals, acadèmics i agents econòmics i socials del territori, s’han tractat qüestions relatives a les infraestructures de transport, d’energia i de telecomunicacions que són prioritàries en el territori, així com temes relatius al finançament públic i privat que afecten tant els diferents nivells de l’administració com l’activitat econòmica que es realitza al territori. 
 
L’àrea del Camp de Morvedre és especialment important per al debat de les infraestructures del territori, ja que, a més d’ubicar una important infraestructura portuària i logística en ella conflueixen dues vies de comunicació que participen en el conjunt dels interessos d’aquesta Euroregió; el corredor mediterrani del litoral,  i l’eix Sagunt – Terol- Saragossa.
 
Els debats per a l’elaboració del Llibre Blanc de les Infraestructures i el finançament de l’Euram incorporen el finançament  territorial com una base central de l’anàlisi dels dèficits d’aquests territoris en la seua relació amb l’estat.
 
Com planteja Núria Bosch, catedràtica d’economia de la Universitat de Barcelona i directora de l’antena de capital públic de l’Observatori de l’Euram: “És força conegut que els territoris que formen part de l’Arc Mediterrani (Catalunya, Illes Balears, País Valencià) estan maltractats per l’Estat espanyol. Tant en el sentit d’un mal finançament autonòmic, com en el d’una despesa del sector públic central per sota la mitjana estatal, especialment en la despesa en infraestructures. Els recursos del finançament autonòmic, malgrat les reiterades reformes, no es corresponen amb la capacitat fiscal d’aquests territoris, que disposen d’uns recursos per sota la mitjana de les comunitats de règim comú i no es compleix el principi d’ordinalitat. Tot això es tradueix en uns dèficits de la balança fiscal excessivament alts, essent els seus principals determinants el mal finançament autonòmic i el dèficit en infraestructures”.
 
Les conclusions  de tots els debats es presentaran en una jornada internacional dedicada a les infraestructures i al finançament territorial de l’Euram que es realitzarà al Palau de Congressos de València el pròxim mes de febrer del 2017.