L'aula didàctica Domus Baebia acull hui l'acte d'inici del curs 2015-2016

L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, ha anunciat la intenció d'obrir les instal·lacions al públic en general en un futur
Imagen 1Imagen 2

L'aula didàctica Domus Baebia de Sagunt ha acollit hui l'acte d'inici del curs escolar 2015-2016, que ha servit perquè l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, anuncie la intenció d'obrir les instal·lacions al públic en general en un futur. 

 Cal destacar que la Domus Baebia és una experiència didàctica única a Espanya que rep cada dia 50 alumnes procedents de centres públics, privats i concertats de dins i fora de la Comunitat Valenciana. El passat curs 2014-2015 van participar més de 7.200 alumnes a través de més de 200 tallers i 114 itineraris. Entre els alumnes estrangers, cal destacar la presència de lituans, holandesos, portuguesos, italians i francesos. 
 
La Domus Baebia segueix la filosofia de “prohibit no tocar”, compta amb reproduccions d'elements d'època romana i té nombrosos tallers de ceràmica, indumentària, mosaics, cosmètica, etc. A més, es realitzen itineraris pels principals monuments de la ciutat. Normalment, els tallers es programen per als matins i els recorreguts a les vesprades. 
 
A l'acte han assistit, a més de l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona; representants de l'associació Ludere et Discere de Sagunt, Enrique Martínez i José María Rubio; i la cap del servei d'Innovació i Qualitat Educativa, Mercé Durà. 
 

 L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, ha destacat: “Es tracta d'un projecte que porta molts anys i que ha comptat amb la implicació de l'Ajuntament, així com amb la col·laboració de la conselleria. Estem sens dubte davant un dels grans projectes de la ciutat i davant un dels centres didàctics de cultura clàssica més importants del món. Açò és un indicatiu del gran esforç que s'ha fet, gràcies a la iniciativa dels professors, per a posar en marxa un projecte. Des de l'Ajuntament anem a seguir col·laborant i la idea és impulsar i ampliar l'oferta per a la població en general, convençuts de l'interès que hi ha per la cultura clàssica i també per la transcendència turística i econòmica que tindria. Estic segur que serà un èxit i espere que la conselleria continue col·laborant i oferisca el suport necessari per a ampliar el servei a més alumnes”. 

 
Fernández ha assenyalat: “En aquest tipus de projectes es pot veure la tornada d'una inversió. La Domus Baebia és una marca d'identitat de la nostra ciutat com a centre de la romanització valenciana i també en la península, al costat de Tarragona. Per a nosaltres invertir, tant des de l'ajuntament com des de la conselleria, en el nostre patrimoni va a ser un objectiu, entenent que és una inversió per a la generació d'ocupació i la recuperació econòmica. El patrimoni, la cultura i el turisme van a ser, al costat de la recuperació industrial, les línies de treball del nostre Equip de Govern”. 
 

El director general de Política Educativa ha mostrat la seua intenció de col·laborar amb la Domus Baebia per a ampliar les instal·lacions depenent del finançament i els recursos existents, ja que ha recordat que la Comunitat Valenciana està “poc finançada”. Ha afirmat també que és molt important que es done visibilitat a activitats d'innovació educativa com aquesta, ja que “s'aprèn més del que es viu que del que es diu”. 

 
Per la seua banda, Enrique Martínez, de Ludere et Discere, ha indicat que es tracta d'un projecte participatiu, que compta amb la col·laboració del personal docent i de les institucions com el consistori i la conselleria. A més, ha assenyalat que els nous reptes que es plantegen són molt interessants. 
 
Cal destacar que des de 1997 han confluït a Sagunt diverses activitats que han convertit al municipi en un centre de referència de la cultura clàssica. D'una banda, la celebració d'un festival grecollatí per l'alumnat d'Ensenyament Secundari i Batxillerat, organitzat per Prósopon. D'altra banda, estan els tallers didàctics que es preparen amb motiu del festival grecollatí, organitzats per l'associació de professors Ludere et Discere (jugar i aprendre). 

Com a conseqüència d'aquesta confluència, l'any 2000, fa ara quinze anys, naixen els Ludi Saguntini replets d'activitats com a teatre, amb representacions en el Teatre Romà, i tallers didàctics que han suposat un treball pedagògic de la cultura clàssica molt important a la Comunitat Valenciana, la resta d'Espanya i la Unió Europea. 

Al llarg d'una setmana del mes d'abril participen d'aquesta oferta educativa al voltant de 15.000 alumnes des d'infantil fins a batxillerat. L'any 2008 l'Ajuntament de Sagunt, la Conselleria de Cultura i Educació i l'Associació Ludere et Discere van crear l'aula didàctica permanent de cultura clàssica Domus Baebia amb la intenció de generar una oferta educativa relacionada amb la cultura clàssica i desenvolupar itineraris històric-artístics en la ciutat de Sagunt.