L'Equip de Govern presenta el balanç del primer any de gestió municipal

Durant els actes es van tractar diversos temes i es van respondre les preguntes formulades durant el desenvolupament de les audiències




L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Sagunt, format per Compromís, Esquerra Unida i ADN Morvedre, ha presentat el balanç del primer any de gestió municipal en dues audiències públiques que han tingut lloc en la plaça Cronista Chabret de Sagunt i en el Triangle Umbral de Port del Sagunt. Durant els actes van estar presents l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la portaveu de Compromís, Teresa García; el portaveu d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro; i el portaveu d'ADN Morvedre, Pablo Abelleira. 
 
En general, durant les audiències públiques es van tractar temes com: la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització, la presentació de la candidatura perquè el municipi siga Patrimoni de la Humanitat, la potenciació de la cultura, les millores en l'entorn rural, la recuperació d'elements patrimonials, l'educació ambiental, la prevenció de les plagues i moltes altres qüestions. També es van respondre les preguntes formulades durant el desenvolupament de les audiències. 
 
A més, s'ha donat compte de les polítiques de reindustrialització, concretament de l'obtenció d'ajudes per part de les administracions estatal i autonòmica, així com del programa ERICAM (Estratègia per a la Reindustrialització del Camp de Morvedre). A més, s'estan fent gestions perquè s'instal·len noves empreses, s'està intentant reduir el preu del sòl de Parc Sagunt, s'han tramitat les ajudes per als treballadors de Bosal, s'ha posat en marxa una oficina de gestió de projectes europeus i ha conclòs amb èxit la reobertura de Galmed. També s'estan fent negociacions per a l'arribada del tren al Port de Sagunt. Així mateix, s'ha fet un balanç sobre la reducció de l'IBI o l'aproximació de serveis com l'ecoparc mòbil. 
 
Quant als plans, s'han desenvolupat: el Pla de la Diputació de València d'inversions financerament sostenibles, amb projectes que han arribat a 2.300.000 euros; el Pla d'Ocupació municipal; el Pla d'Ocupació Conjunta de les Administracions Públiques; i el Pla d'Ajudes Turístiques. El Pla de la Diputació de València ha constat dels següents projectes: la rehabilitació del mur del Temple de Diana i la necròpoli jueva, l'adequació de l'ascensor de la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt, la rehabilitació de dos dels edificis de la Gerència, la creació d'un nou centre cívic en el barri de Sant Francisco de Borja, l'obertura de dues zones verdes en l'extrem sud de l'avinguda Maestrat, la millora de les zones verdes associades a la muntanya de Sant Cristóbal, l'eliminació d'alturons en alguns dels passos de vianants, la presentació d'espais per a la recollida de la fracció orgànica i la millora de les voreres. Amb el Pla d'Ocupació s'han millorat diversos carrers de la localitat, així com l'accés al col·legi Maestro Tarazona i el carril bici i esportiu en Almardà. Amb el Pla d'Ocupació Conjunta s'ha adequat el Mercat de Sagunt, el Barri Obrer i alguns carrers. Concretament, el Pla d'Ajudes Turístiques ha consistit en la petició de subvencions per a millorar la senyalització, la coneguda com a Senda dels Lladres i altres actuacions turístiques. 
 
Quant a Educació, s'ha desbloquejat la licitació de l'aulari infantil de Villar Palasí. Pel que fa a Cultura, s'ha reprès la contractació laboral del personal de la Universitat Popular, s'ha posat en marxa el programa Sagunt a Escena Creix, s'ha ampliat l'ús del Teatre Romà, s'ha incrementat l'oferta cultural i s'ha potenciat l'ús del valencià. A més, s'ha intensificat la utilització del Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.
 
En matèria d'Esports, s'ha destacat la mediació per al patrocini del Fertiberia Balonmano Puerto Sagunto, entre altres iniciatives com el suport a importants esdeveniments esportius. 
 
A més, en Serveis Socials s'han garantit els subministraments bàsics, s'han augmentat les ajudes socials i s'ha instaurat el comptador solidari. A més, s'han augmentat les beques de menjadors i el menjar a casa per als xiquets en vacances. 
 
Altra de les àrees en la qual s'ha explicat la gestió és la Policia Local, en la qual han pres mesures per a millorar el servei com pot ser l'increment en dotze places de policia i dels efectius del servei de platges, així com l'augment de les competències de la Policia Local en assumptes relacionats amb la violència de gènere. També tenen ordre de no intervenir en els desnonaments que tenen lloc en el municipi.
 
Quant a Mobilitat Urbana, s'ha renovat la flota d'autobusos i reforçat el servei en les hores punta. S'ha reduït el preu del bitllet a València i s'ha posat en marxa el Bus de Nit a València, una demanda dels joves del municipi. Així mateix, s'han augmentat els passos de vianants i s'ha desenvolupat el Fòrum de Mobilitat.
 
Pel que fa a les Platges, s'ha recuperat la gestió municipal del servei de socorrisme i s'ha augmentat el servei en Falles i Pasqües. També s'ha sol·licitat la gestió del passeig marítim i recuperat l'aparcament de la platja, que ara és públic i gratuït.
 
Quant a Aigües, s'ha iniciat el comptador solidari, en col·laboració amb Serveis Socials, i s'ha invertit més d’un milió d'euros en obres de clavegueram. De fet, s'ha millorat el rendiment en més d'un 5%, la qual cosa suposa un estalvi de 300.000 euros a l'any. També s'està treballant per a resoldre les incidències que ocasionen les pluges en algunes zones del Port de Sagunt, amb una nova estació de bombament i un tanc de tempestes en la platja. Així mateix, s'ha sol·licitat un estudi per a la viabilitat de la recuperació del servei d'Aigües.
 
En referència a les polítiques de Joventut, s'han programat activitats d'oci alternatiu planificades pels propis joves. S'ha engegat, amb gestió municipal, la Escola d’Estiu per als més xicotets adolescents, les escoles de teatre i cinema per a joves, el Consell de la Infància perquè els xiquets decidisquen sobre les polítiques de joventut de la ciutat. També s'ha fet una aposta per la cultura urbana, per exemple amb el festival de grafiti Mes que Murs i s'ha recuperat el carrer com a espai escènic amb obres teatrals i concerts. També s'ha realitzat el primer i únic festival de teatre d'ombres d'Espanya.
 
Quant a Participació, s'ha iniciat un projecte denominat Participa Sagunt que consta d'un diagnòstic canalitzat a través de tres informes: el Pla Estratègic Ciutadà per a millorar el turisme, un diagnòstic participatiu de necessitats socials del municipi i un pla estratègic de participació ciutadana en l'àmbit de la promoció econòmica, innovació i comerç. Per a això, es van realitzar més de 2.000 consultes i 18 tallers a entitats, associacions, tècnics municipals, polítics i ciutadania en general. A més, les associacions reben cursos de formació gratuïts per a la seua correcta fiscalització i funcionament, que s'han hagut d'ampliar a causa del gran nombre de demandes. Continuen els mapatges en cada barri per a veure aquelles necessitats que tenen els veïns i desenvolupar un estudi per a incorporar aquestes demandes als pressupostos del pròxim any. Tot açò es pot veure en la pàgina creada per a informar de tots aquests projectes i denominada Participa Sagunt.
 
En matèria de Patrimoni, les accions començades en l'anterior legislatura, que són a punt de finalitzar, com la restauració de les antigues oficines d'Alts Forns o la plaça arqueològica del carrer Horts, se sumen a la recuperació de la Necròpoli Jueva o el condicionament del solar del Temple de Diana. També s'està duent a terme la restauració d'un dels xalets de la Gerència, així com el seguiment i posada en valor de nombroses obres. S'estan engegant projectes de planificació per a definir el futur del patrimoni com: el Pla Director de la Gerència, el Pla Especial de la Alquería de l’Aigua Fresca i el sistema SIG de Geolocalització Urbanística i Patrimonial. També es continuarà amb el catàleg de Béns d'Interès Cultural i de Rellevància Local. 
 
La delegació d'Urbanisme també ha desenvolupat un intens treball durant l'últim any: suport legal i arquitectònic de totes les obres, estudis, reparcel·lacions, vials, llicències d'obra, polígons industrials, canalitzacions elèctriques i de gas, etc. Es pot destacar l'obertura del nou vial nord-sud de l'avinguda Corts Valencianes que enllaça a través de la nova rotonda en Juan d'Àustria amb el tram de Sindicalista Miguel Lluch, també finalitzat. Per a completar el tram en aquesta zona s'ha invertit en la millora en el enjardinament i planejament en la rotonda coneguda com “les vagonetes”, millorant l'entrada a la ciutat i construint dos nous parcs dedicats a l'oci i l'esport en la zona de Ferrodisa i el Camp del Biensa, on es construirà una nova rotonda per a facilitar el gir cap al nucli urbà. Totes aquestes millores s'han encaminat a la construcció d'una separació vegetal entre la zona d'habitatges i la zona industrial.
 
En Personal, les mesures més destacades han sigut: la renegociació dels criteris de selecció del Pla d'Ocupació, la conseqüència de la qual ha sigut l'augment de la contractació de dones; l'increment a tots els treballadors per la pèrdua de poder adquisitiu de 30 a 45 euros segons la categoria; l'ampliació de 4 hores a 7 hores de 12 treballadors provinents de la fundació de menjadors; el reintegrament del 50% de la paga extra suprimida en 2012 per les retallades, la convocatòria de 12 places definitives de Policia de les 31 vacants que no s'han cobert des de 2009, la renegociació de 12 places de policia en comissió de servei i la recuperació dels serveis externalitzats de la UP, socorrisme, Campus Dofí o l’Escola de Estiu.
 
Quant a la delegació de Comerç i Mercats, algunes de les accions més significatives han sigut: la campanya de dinamització del comerç local en Nadal, la pista de patinatge del comerç local, els cursos de formació per a comerciants sobre facturació electrònica, les campanyes de dinamització de la licitació dels llocs dels mercats municipals, l'adequació dels llocs de venda o la pintura en els mercats. 
 
Quant a Festes, s'estan intentant que siguen més participatives i obertes per a la ciutadania. S'ha aconseguit que no s'autoritzen en el municipi carrusels de fira amb ponis ni circs amb animals. L'any passat no es van llançar al mar ànecs vius i es van substituir per ànecs de goma. A més, des del departament s'ha organitzat el festival Food Truck Murbiter en el qual s'ha pogut gaudir de música i gastronomia. Així mateix, s'ha regularitzat i fiscalitzat tots els diners que es lliuren per a l'organització de les festes, perquè totes les entitats tenen les mateixes obligacions i drets i han de complir amb la normativa de transparència.
 
Pel que fa al Turisme, destaca la pretensió de convertir-ho en un potent motor econòmic més. 
 
Quant a Cementeris, s'han ampliat i construït nous nínxols.