L'Equip de Govern va donar explicacions sobre la gestió del servei d'aigua i el canvi de comptadors

La Federació Saguntina d'Associacions de Veïns va organitzar un acte en el qual es van expressar crítiques, queixes, dubtes i opinions sobre el servei prestat per Aigües de Sagunt
Imagen 1Imagen 2
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el regidor delegat d'Aigües, José Vicente Muñoz, i el gerent d'Aigües de Sagunt, Héctor Rodríguez, van donar ahir explicacions sobre la gestió del servei en un acte públic que va organitzar la Federació Saguntina d'Associacions de Veïns, al que van convidar a tots els grups polítics de la Corporació Municipal i en el qual van expressar les seues opinions, dubtes i peticions una part dels assistents, així com els membres de les associacions.

Entre les principals queixes i preguntes, es van demanar explicacions sobre la manera de procedir d'Aigües de Sagunt, ja que segons van dir aquesta empresa mixta formada per un 51 % de l'Ajuntament de Sagunt i un 49 % d'Aigües de València, està canviant al voltant de 34.000 comptadors d'aigua dels domicilis del municipi sense previ avís als usuaris del servei, i canviant la propietat dels comptadors per un lloguer mensual, segons constava en les factures. Un dels altres dubtes plantejats era el motiu pel qual s'havia realitzat aquest canvi, així com la queixa per la pujada de la tarifa i en general, la qual cosa alguns consideraven, un increment excessiu del preu de l'aigua des que en 2009 es va aprovar el canvi de gestió del servei municipal i va passar a ser prestat per la citada empresa mixta. D'altra banda, es van demanar explicacions sobre els 12 milions d'euros que Aigües de València va pagar a l'Ajuntament de Sagunt com a cànon per entrar a formar part de l'empresa mixta i que ara s'estan pagant pels veïns i veïnes proporcionalment en els rebuts.

En relació a aquest últim assumpte, l'alcalde va explicar que: “Esta pregunta ja la vam respondre en el ple, el Partit Popular es va gastar els 12 milions del cànon de l'aigua en obres que gens tenien a veure amb l'aigua, com vam denunciar quan estàvem en l'Oposició, per tant com aqueixos 12 milions no s'han gastat en millorar la gestió de l'aigua, evidentment ací hi ha un dèficit important i açò l'estem pagant entre tots. Si estos 12 milions s'hagueren invertit en millores de la xarxa, en canvis de clavegueram, ara estos diners ja estarien invertits”.

Les qüestions plantejades sobre el servei d'aigües van suscitar l'interès de molts veïns i durant tot l'acte, el saló del centre cívic Antic Sanatori va registrar un ple absolut. A aquest acte van assistir també altres membres de la Corporació, entre ells regidors d'Esquerra Unida i els portaveus d'ADN Morvedre, Iniciativa Porteña i Ciutadans.
 

Sobre les queixes pels preus dels serveis va contestar que: “Ací es parteix de la base que es percep que hi ha hagut una pujada injustificada i per tant l'Ajuntament considera que cal revisar-ho tot per a analitzar si és així i per a rectificar el que s'haja de rectificar perquè l'Ajuntament no va a cometre ni a consentir cap tipus d'il·legalitat i cap tipus d'abús. Estem proposant una rebaixa, que no és ni molt menys suficient. A més es diu que açò és una empresa privada i realment açò és una empresa mixta de majoria pública on les decisions es prenen per majoria i la majoria la té l'Ajuntament de Sagunt, al contrari del que succeeix en molts ajuntaments en els quals l'empresa és 100 % privada. Ací l'Ajuntament és el que ha de defensar els interessos dels ciutadans i que per tant es pague un preu que s'ajuste als serveis que es donen perquè l'ajuntament de la gestió de l'aigua no ha de guanyar diners”.

També va argumentar que abans que es constituïra l'empresa mixta el ciutadà pagava un aigua, però en realitat no pagava el que costava perquè es pagava via taxa i via imposats de manera que s'estava enganyant al ciutadà, i també pagava el rebut de la brossa dins del rebut de l'aigua, de manera que ningú sabia exactament què era el que estava pagant.

L'alcalde va explicar que l'aigua que nosaltres estem consumint ve del transvasament del Xúquer i el Turia, “i que ací es va deixar perdre l'aigua de Soneja, que era gratuïta, de la qual bevíem tot el municipi. Llavors en el rebut de l'aigua hem de pagar el transvasament del Xúquer-Turia fins a la potabilitzadora, que és una obra pública gestionada privadament, quan arriba a la potabilitzadora hem de pagar el cost de potabilització i després Aigües de Sagunt la porta a l'aixeta de cada persona. I en el rebut van tots els costos de manteniment i d'amortització de les obres, però després a més cal pagar el que suposa tirar les aigües al clavegueram, i molts d'aquests preus no els posa l'ajuntament sinó que ja vénen impostos”.

Llavors, segons va afirmar, des de l'ajuntament es va a veure si realment les decisions que es prenen són legals i justes perquè “es tendeix a pensar i es parla d'espoli, fins i tot de coses més greus i al final estem parlant d'un servei públic pel qual ha de vetlar l'ajuntament. Nosaltres ja hem pres una decisió que és destinar 100.000 euros, ja que aquest és el segon any que l'empresa pública té beneficis, per a aplicar una rebaixa”, en aquest cas als habitatges amb comptadors de 15 mm. que són la majoria, uns 34.000 comptadors, que són els que s'estan canviant, una operació que està a punt de finalitzar.

El que és clar és que el rendiment de la xarxa d'aigües ha millorat, és a dir, abans el rendiment no arribava al 50 %, és a dir, que hi havia una pèrdua per diversos conceptes de més de la meitat de l'aigua que compràvem, i ara el rendiment està en el 74 %, un dels més alts que hi ha en qualsevol xarxa de subministrament d'aigua”, va concloure Fernández, que també va cridar l'atenció sobre els comptes de l'empresa mixta Aigües de Sagunt, que estan auditades i controlades.