La Universitat de València, l'Ajuntament de Sagunt i la Generalitat impulsen un projecte pioner per a l'anàlisi de les muralles del Castell de Sagunt

La finalitat d'aquesta iniciativa, que mai abans s'ha realitzat en el Castell, és aclarir el període de construcció de la muralla i la procedència dels materials emprats

L'equip del projecte al costat de la regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Sagunt, Laura Casans; el delegat de Turisme, Ximo Catalán; i el conservador del Museu Històric de Sagunt, Matías Calvo
 
Fotografia i Redacció: Raquel Lorente
Coordinació: José Luis Lozano
 
El departament de Química Analítica de la Universitat de València, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i la Direcció general de Cultura de la Generalitat Valenciana, està duent a terme un projecte pioner en les muralles del Castell de Sagunt, que consisteix en l'anàlisi química dels morters, pedres i altres materials amb l'objectiu d'aclarir quin és el seu període de construcció i la seua procedència.
 
Es tracta d'una actuació innovadora de tipus científic i arqueològic que mai s'ha realitzat en el Castell de Sagunt i que té lloc des del passat mes de novembre. Consisteix en la utilització d'una metodologia analítica química que, principalment, s'empra en les pròpies muralles amb instrumentació portàtil i innòcua. A més, s'arrepleguen mostres per a realitzar estudis en el laboratori. La finalitat és aclarir les possibles fases de construcció i la procedència dels materials de les muralles i altres estructures, fet que no havia sigut possible usant la metodologia analítica. Concretament, es pretén identificar si les pedres de la muralla pertanyen a les èpoques romana-republicana, imperial, musulmana o cristiana a través de l'estudi del perfil químic dels materials. 
 
Per a la directora general de Cultura, Marta Alonso, qualsevol iniciativa de millora, en col·laboració amb altres institucions, en aquest cas la Universitat de València i l'Ajuntament de Sagunt, per al futur del Castell de Sagunt serà recolzada per la Generalitat. 
 
La delegada de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Sagunt, Laura Casans; l'edil de Turisme, Ximo Català; i el conservador del Museu Històric de Sagunt, Matías Calvo; han comprovat la marxa dels treballs durant la seua visita a la zona del Castillo on està treballant l'equip encarregat de la recerca. En aquest sentit, Laura Casans ha assenyalat que “gràcies a aquest projecte tan nou sabrem amb certesa de quines èpoques són els materials que componen les muralles del Castillo. D'aquesta forma, coneixerem més dades sobre un dels monuments més emblemàtics de la nostra ciutat i podem oferir més informació als nostres veïns i visitants. En definitiva, aquesta recerca contribueix a la posada en valor, cultural i científica, del Castillo”. 
 
Segons ha destacat el director del projecte i doctor per la Universitat de València, Gianni Gallello, “les primeres dades estan aportant informació molt interessant sobre la procedència dels materials de construcció emprats en època romà-republicana. Les dades científiques d'aquest estudi contribuiran a la revaloració del Castell dins del panorama científic i acadèmic. Aquest projecte té una projecció internacional, ja que les dades aportades es publicaran en prestigioses revistes científiques i es presentaran en congressos internacionals”. 
 
Gallello també ha recordat que aquesta iniciativa és pionera en la història dels estudis d'aquest Bé d'Interès Cultural i que l'equip multidisciplinari combina els coneixements històrics, arqueològics, químics i mediambientals. 
 
Cal destacar que el projecte el realitza la unitat de recerca ArchaeChemis del grup Solinquiana del departament de Química Analítica de la Universitat de València. ArchaeChemis es planteja com un servei de transferència tecnològica dirigit tant a la societat en general com als grups de recerca i els organismes compromesos en l'avaluació del passat i el patrimoni. Al capdavant del projecte està Gianni Gallello, doctor per la Universitat de València especialitzat en l'anàlisi química de restes arqueològiques. També compta amb la supervisió del catedràtic del departament de Química Analítica, Agustín Pastor. 

Aquest projecte està autoritzat per la Direcció General de Cultura d'acord amb la Llei de Patrimoni, a través del Museu Històric de Sagunt i en col·laboració amb la directora del Museu, Emilia Hernández, i el conservador del Museu, Matías Calvo. 
 
Imatges del procés d'anàlisi de les muralles del Castell de Sagunt

El doctor per la Universitat de València, Gianni Gallello, y la regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Sagunt, Laura Casans