La Universitat ofereix a Sagunt formació turística als veïns de l'Horta i el Camp de Morvedre

Han inaugurat la sessió l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla

El Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt acull hui, 11 d'octubre, el programa de jornades “Paisatge, ètica i planificació turística a la Comunitat Valenciana” que organitzen la Universitat de València, la Generalitat Valenciana i l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (INVAT.TUR) en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt. 
 
Inauguraran la sessió l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla. El vicerector obrirà el simposi amb una conferència sobre la nova relació entre paisatge i turisme.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha assenyalat: “Aquestes jornades reforcen la línia que aquest govern està impulsant per fer del turisme una de les bases més importants no només de la recuperació econòmica sinó del futur de la nostra ciutat i de la generació de llocs de treball. Però a més ho volem fer d'una manera que siga intel·ligent, no improvisant, no plantejant solucions puntuals, sinó tenint una visió de conjunt. I, en aquest sentit, és molt important la reflexió que s'està fent a la nostra ciutat en els diversos tallers que s'han organitzat i que indiquen que el turisme, encara que és un àmbit de desenvolupament molt important també pot ser un sector que genera problemes. Per tant, es tracta de planificar per evitar tots aquests problemes, de manera que vaja en la línia del que nosaltres, anticipant-nos a aquestes jornades hem anomenat civitas amabilis, una ciutat amable”. 
 
Fernández ha afirmat: “Si volem que el turisme siga un factor de progrés ho hem de fer des d'una perspectiva ètica, cuidant el nostre entorn, tenint en compte tots els elements del paisatge, intentant que els turistes es troben com a casa i que això genere un efecte de difusió de la nostra ciutat. Per tant, tot aquest treball que estem fent amb ajuda de l'Agència Valenciana de Turisme, el Patronat de Turisme i la Universitat va a ser molt interessant en els propers mesos. Pròximament, anem a signar un conveni amb el Patronat de Turisme i l'Agència Valenciana de Turisme perquè tots els recursos que tenim, que són moltíssims i molt variats, puguen convertir-se en un producte. Els recursos que tenim són molt variats i interessants: des del patrimoni històric, les platges, les marjals, l'entorn dels nostres paisatges de muntanya… Però si no som capaces de transformar aquests recursos en un producte o en diversos, el turisme no pot funcionar com seria desitjable i, en aquest sentit, agrairia a l'Agència Valenciana de Turisme i la Universitat la seua implicació a la nostra ciutat i esperem que tot això puga servir perquè el futur en aquest àmbit aquest molt més clar”. 
 
El secretari autonòmic Francesc Colomer i el vicerector Jorge Hermosilla han coincidit a assenyalar l'oportunitat d'aquestes jornades. Colomer ha ressaltat els avantatges que suposa la col·laboració entre l'Agència Valenciana de Turisme i la Universitat de València. Per la seua banda Jorge Hermosilla ha manifestat la importància de formar a la societat i especialment a responsables polítics i empresaris turístics sobre la necessitat de potenciar “un model de turisme responsable i ètic que puga repercutir en el desenvolupament territorial i econòmic d'àmbit local”.
 
L'objectiu d'aquest programa és oferir formació als veïns de la zona, que participaran en un debat al costat d'especialistes d'universitats públiques valencianes: la Universitat de València, la Universitat d'Alacant i la Universitat Jaume I. Aquestes trobades tenen com a objectiu oferir formació a equips de govern local, tècnics municipals, empresaris turístics, associacions relacionades amb el sector i, en general, a tot el públic interessat en el turisme. La matrícula és gratuïta però es precisa inscripció prèvia.
 
Concretament, se celebraran els tres tallers pràctics. El primer, titulat ‘Cap a una nova relació entre el paisatge i el turisme’, serà impartit per la professora de la Universitat de València Walesska Schlesinger (Departament de Comercialització i Recerca de Mercats). El segon taller, ‘Hospitalitat: turisme ètic i responsable al territori’, està coordinat per Domingo García Marzá, de la Universitat Jaume I, i comptarà amb diversos especialistes. Finalment, els docents de la Universitat d'Alacant, Josep Ivars Baidal i Daniel Díez Santo, s'encarregaran d'impartir el mòdul ‘Cap a una nova estratègia turística a la Comunitat Valenciana’.
 
Cal destacar que la Universitat de València i la Agència Valenciana del Turisme, amb la col·laboració amb les universitats d'Alacant (UA) i de Castelló (UJI), i diferents ajuntaments, han organitzat seminaris en 9 localitats de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'analitzar la riquesa paisatgística del territori valencià i fomentar la planificació d'un turisme responsable.
 
El programa de jornades ‘Paisatge, ètica i planificació turística en la Comuniat Valenciana. Innovació, turisme i universitat’ s'ha impartit ja a Cofrents (Valle d'Aiora-Cofrents), Sogorb (Alt Palancia), Cullera (Ribera Baixa) i Xàbia (Marina Alta). 
 
Aquesta acció està organitzada per l'Agència Valenciana de Turisme i la Universitat de València en el marc del Conveni de Col·laboració subscrit per ambdues entitats en 2016 per al foment de la recerca i la innovació en el sector turístic valencià. Una vegada conclosa la jornada de Sagunt el programa continuarà a Benicàssim (14 d'octubre), Villena (Alt Vinalopó), Morella (Els Ports) i Torrevella (La Vega Baixa). Més informació a la web invattur.gva.es. i projeccio.uv.es.