Antoni Gómez presenta el seu nou poemari 'Xaman' en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt

Dimecres que ve, 1 de desembre a les 19.30 hores, tindrà lloc l'acte de presentació d'este llibre que ha guanyat el 24é Premi de Poesia Josep Maria Ribelles Vila de Puçol

L'escriptor Antoni Gómez presentarà dimecres que ve, 1 de desembre, a les 19.30 hores en el Centre Cultural Mario Monreal el seu nou poemari, Xaman, editat per Onada Edicions amb la col·laboració del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt i que va obtindre el Premi de Poesia Josep Maria Ribelles de la Vila de Puçol en la seua 24a edició.

Xaman és una recopilació de composicions inspirades en les albors de la Humanitat, en temps ancestrals en què les primeres persones van començar a prendre consciència del seu propi ser, un moment de descobriment de l'entorn i d'autodescobriment, d'inici del camí que ha portat a l'Ésser Humà fins ací, un instant d'espiritualitat lligat a un món i a una natura salvatges i hostils al mateix temps que verges i frugals, a la disposició de l'aparició d'una nova espècie dominant que s'antulla fràgil i resistent alhora: l'Homo Sapiens.

Gómez s'inspira per al seu nou poemari, prologat per Ester Alba –professora d'Història de l'Art de la Universitat de València–, en l'assaig Els xamans de la prehistòria dels investigadors Jean Clottes i David Lewis-Williams, que basen la seua tesi en que les manifestacions artístiques dels primers éssers humans tenen el seu origen en els xamans de les religions i cosmovisions primigènies.

«La tesi segons la qual les manifestacions artístiques de la prehistòria tenen un origen xamànic era poèticament molt suggeridora. El fet que els nostres ancestres en determinades condicions d'aïllament extrem a les coves entraren en estats de trànsit ha sigut el leitmotiv a partir del qual s'ha establert un aparell simbòlic/poètic basat en diferents testimonis de la prehistòria. Al capdavall, un món i un altre, el simbòlic i el poètic, han confluït en una irònica aventura estètica entre l'home cultural actual i la seua patètica indefensió davant el domini de la natura», explica el mateix autor en una nota aclaridora sobre la seua obra.

La compilació inclou 29 poemes, dividits en quatre parts i un epíleg, en què es repassa el camí de la nova espècie humana en la seua evolució des de l'homínid que baixa dels arbres i es converteix en bípede fins a l'ésser humà primitiu, que comença a refugiar-se en coves i arranca un èxode que li porta a expandir-se per un planeta inabastable i inexplorat mentre idea les formes inicials de tecnologia i art: la música, l'escultura, la pintura… en les entranyes d'una natura que li serveixen d'abric i refugi i són escenari de les primeres manifestacions místiques.

Durant l'acte de presentació d'este volum, organitzat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, participaran l'escriptor Vicent Penya, la professora i prologuista del llibre, Ester Alba, i el mateix autor del poemari, Antoni Gómez.

Per part de l'organització es contemplaran totes les mesures sanitàries de prevenció enfront de la COVID-19 recomanades i estipulades per les autoritats competents, de la mateixa manera que estes precaucions seran d'obligatori compliment per al públic que assistisca a l'esdeveniment.