Sagunt clausura la seua exposició ‘Sagunt, fets d’aigua’ amb una solta de tortugues marines

El Oceanogràfic de València ha alliberat dos exemplars de tortuga babau en la platja del Port de Sagunt


Més de 600 escolars del municipi de Sagunt, han acompanyat avui en la seua volta al mar a dues tortugues marines recuperades en l'ARCA del Mar del Oceanogràfic de València. Les tortugues porten un emissor incorporat per a poder seguir la seua trajectòria una vegada estan en el mar, la qual cosa aportarà dades de gran interés als científics del Oceanogràfic que treballen en la conservació d'aquesta espècie.

Avui ha sigut una jornada molt emotiva i molt bonica”, ha dit l'alcalde. “Hem tingut a 600 o 700 xiquets i xiquetes de les escoles per a soltar dues tortugues que s'han recuperat en el Oceanogràfic i que van ser capturades en les xarxes pels pescadors i que no podien viure si no eren tractades. Aquestes tortugues les hem batejat, a una li hem posat Saguntina, per la ciutat, i a l'altra li hem posat Federica, pel nostre amic fotògraf que ha desaparegut recentment i que ha treballat en l'exposició ‘Fets d’Aigüa’ que avui hem clausurat”.




Fernández ha continuat dient que “la veritat és que el fet que els xiquets i les xiquetes participen en un acte que té a veure amb la defensa de la vida animal i la natura per a nosaltres és fonamental en el que és la formació dels ciutadans, el medi ambient, cuidar dels animals... Aquesta sensibilitat que jo crec que també des dels ajuntaments hem de treballar i que s'ha simbolitzat avui amb la solta de dues tortugues. Crec que podem felicitar-nos tots, totes les escoles que han participat, Aigües de València, l'Ajuntament i esperem que aquestes dues tortugues tinguen un bon viatge i una llarga vida”.
 
La solta d'aquests dos exemplars de tortuga babau ha servit com a colofó a l'acte de clausura de l'exposició “Sagunt, fets d’aigua” que ha tingut lloc prèviament en l'ajuntament de la localitat. En l'acte, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el conseller delegat d'Aigües de València, Dionisio García, han participat en l'homenatge al comissari de l'exposició, Manuel Civera, i el seu col·laborador fotogràfic a títol pòstum, Federic Aznar.
 
Posteriorment han fet lliurament del premi al millor dibuix relacionat amb el tema de l'exposició a Selena Gonzalez de Col·legi Baladre de Sagunt, que podrà gaudir d'un dia en el Oceanogràfic amb tota la seua classe.


 
Abans del moment en què la tortuga tornava al mar, el personal del Oceanogràfic ha realitzat activitats educatives en la platja perquè els més xicotets conegueren quines són les principals amenaces d'aquests animals, tals com la ingesta de plàstics o la pesca accidental, i què poden fer ells per a ajudar-les.
 
Una simple trucada al 112 activa la Xarxa d’Encallament, formada per la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; la Universitat de València i el Oceanogràfic, que acudeix al rescat de l'animal encallat per a traslladar-ho a l'ARCA del Mar del Oceanogràfic, on veterinaris i biòlegs assisteixen als animals fins a la seua total recuperació perquè puguen tornar al mar.