Sagunt i Ojos Negros signaran un protocol d'amistat

L'Ajuntament de Sagunt va ser el promotor d'aquest acord que el consistori de Ojos Negros va aprovar per unanimitat
Imagen 1
Sagunt i Ojos Negros (Terol) signaran un protocol d'amistat a causa dels llaços que uneixen a ambdues poblacions relacionades amb l'explotació de mineral de ferro de Sierra Menera i la Siderúrgia de Port de Sagunt. L'Ajuntament de Sagunt va ser el promotor d'aquest acord que el consistori de Ojos Negros va aprovar per unanimitat. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va remetre una carta en la qual s'esmentaven els llaços que uneixen a ambdues poblacions.

Tal com s'explica en el protocol d'amistat, tots dos ajuntaments manifesten així la seua intenció d'establir marcs de col·laboració conjunta, dirigits a l'enfortiment de les relacions de l'àmbit cultural que emanen de la relació històrica vinculada al naixement de la indústria siderúrgica a Sagunt i del creixement de la relació institucional i social entre els dos ajuntaments i els seus veïns i veïnes. Amb aquest protocol els consistoris fan una aposta decidida per la col·laboració intermunicipal i la posada en comú de projectes, idees, plans i iniciatives que abunden en la solidaritat municipal i defensa del diàleg i la comunicació i canvis per al desenvolupament social, pacífic i democràtic de les societats de qualsevol àmbit.

A més en el protocol d'amistat també s'acorda que amb aquests vincles i relacions, basades en la igualtat i el benefici mutu, podran abocar amb el temps en la signatura d'un agermanament oficial o en l'engegada d'un altre tipus d'actuacions comunes com a intercanvis escolars, tècnics, programes de col·laboració econòmica o social, projectes comuns, trobades de localitats i altres actuacions conjuntes. D'altra banda, els representants municipals dels ajuntaments mantindran contactes periòdics en els quals es dissenyaran les matèries relacionades amb els intercanvis i els programes de cooperació bilateral. 

Ojos Negros-Sierra Menera i Sagunt són dues peces fonamentals d'una mateixa història, iniciada a principis de segle i durant la qual, Sagunt va veure créixer la seua economia, demografia i indústria convertint-se en una referència siderúrgica que avui dia manté gràcies a algunes de les seues empreses més importants.

La iniciativa empresarial de l'extracció de ferro a Terol, a 204 quilòmetres de distància, va suposar el naixement en 1907 d'una línia de via estreta, un pont i una indústria de vital importància. L'antiga línia Ojos Negros- Sagunt és avui la Via Verda més important d'Espanya, amb 160 quilòmetres de traçat i 20 túnels i 21 ponts. Un fet que podria considerar-se una bona metàfora de l'estreta relació entre tots dos municipis.