Sagunt, juntament amb altres 53 municipis de tota Espanya, rep per primera vegada el reconeixement Ciutat Amiga de la Infància

La xarxa s'amplia a 170 municipis i ciutats compromeses en la promoció i implementació de polítiques municipals a favor dels drets dels xiquets en tota Espanya


L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el regidor de Joventut Guillermo Sampedro han rebut de mans del president del Comitè d'Unicef de la Comunitat Valenciana, Jorge Cardona Llorens, el segell que acredita que Sagunt ha sigut reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància (CIA). Al mateix temps s'ha realitzat la signatura del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sagunt i Unicef.
 
La secretaria permanent del programa va fer pública la resolució el passat mes de novembre, reconeixent el treball dels municipis a favor dels drets de la infància i adolescència amb el segell de reconeixement de les Ciutats Amigues de la Infància 2016-2020, atorgant esta distinció a 55 municipis que ho reben per primera vegada, i renovant a altres 25.
 
El programa CAI impulsat per Unicef Comitè Español, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA), pretén impulsar i promoure l'aplicació de la convenció sobre els drets del xiquet en l'àmbit local, promocionar la participació dels xiquets, les xiquetes i els adolescents en tots els temes que els afecten, i fomentar el treball en xarxa entre els diferents municipis que formen part d'esta iniciativa. L'objectiu és que es dissenyen i implementen polítiques públiques eficaces per a millorar el benestar dels xiquets, defensant els seus drets, fomentant la seua participació i fent de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves.
 
Els xiquets i les xiquetes necessiten que les institucions, públiques i privades, estiguen a l'altura dels importants reptes que com a societat tenim per davant; i per això és fonamental tot el suport que puguen brindar no solament a Unicef sinó també a totes les Ciutats Amigues de la Infància i a les diverses entitats que col·laboren amb elles”, assenyala Cardona. Per la seua banda Sampedro ha manifestat la seua satisfacció per este esment així com reitera el compromís seu i el de tota la corporació amb el benestar de la infància.
 
En total ja són 170 les poblacions que conformen la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància. A més dels municipis que han rebut el segell de reconeixement, la secretària permanent també ha atorgat 44 distincions del VIII certamen de Bones Pràctiques, un concurs en el qual es reconeix a projectes o actuacions exemplars a favor de la infància i l'adolescència, dutes a terme per governs locals i altres entitats públiques i privades.
 
Els reconeixements CAI i de Bones Pràctiques es concedeixen cada dos anys després d'un procés d'avaluació als municipis i institucions que es presenten a la convocatòria del programa. D'esta forma s'analitza que les línies d'actuació de la política pública dissenyada en relació a la infància i l'adolescència s'ajusten als requisits exigits. Este procés va comportar en alguns casos visites in situ.
 
El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera Unicef Comitè Español des de l'any 2002, en aliança amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA), cerca contribuir a millorar les condicions de vida dels xiquets, xiquetes i adolescents, mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que garantisquen el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.
 
Més informació: www.ciudadesamigas.org