Sagunt serà seu de “Diasporas” de la XVIII jornada europea de la cultura jueva

Començarà el 3 de setembre i no acabarà fins al pròxim 9 de setembre

Sagunt acollirà la XVIII jornada europea de la cultura jueva que començarà el 3 de setembre i no acabarà fins al pròxim 9 de setembre. Estes jornades són una iniciativa de l'Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu (AEPJ), i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt. Començaran el diumenge 3 de setembre, a les 11 hores amb la inauguració en la porta de l'Ajuntament de Sagunt. Posteriorment, sobre les 11.30 hores, es durà a terme la ruta cultural gratuïta en la Jueria de Sagunt. Així mateix, sobre les 13 hores, començarà el concert de Luces de Sefarad, música sefardí contemporània en la casa dels Berenguer.

El dimecres 6 de setembre continuaran amb una conferència, a les 19 hores, sobre la “Aproximació a la cultura material dels jueus valencians”, a càrrec de Josep Vicent Lerma Alegría, arqueòleg medievalista de l’Ajuntament de València. La conferència també serà en la casa dels Berenguer, de la mateixa forma que el concert i el workshop d'instruments musicals de la tradició medieval espanyola a càrrec de Jota Martínez i Mara Aranda que tindrà lloc el dijous 7 de setembre a les 19 hores.

Finalment, estes jornades acaben amb una ruta nocturna en la Jueria de Sagunt, el dissabte 9 de setembre a les 22 hores, en el qual el seu punt de trobada serà el Museu Arqueològic de Sagunt.

Més de 300 ciutats de tota Europa participen en les jornades europees, entre elles diverses ciutats de la Xarxa de Jueries. L'associació (AEPJ) està formada per diverses entitats de diferents països com la Xarxa de Jueries d'Espanya, N’na B’rith Europe, la xarxa de jueries de Portugal, la Unione delle Comunità Ebraiche Italiane, i la JECPJ France, i té com a objectiu la preservació i promoció del patrimoni i la cultura jueva a Europa.

Sagunt és la seu del primer cementeri jueu visitable d'Espanya reconvertit en un museu a l'aire lliure que permet a turistes i visitants recórrer tombes dels segles XIV i XV en un marc arqueològic de primer ordre: el castell, així com la millora dels hipogeus, segons indiquen des de l'organització.​