L’alcalde afirma que la prioritat de l’Equip de Govern és mantindre els llocs de treball i el teixit industrial d’acord amb la legalitat

“De la mateixa manera que som ferms en la defensa dels llocs de treball són absolutament ferms en la defensa del medi ambient perquè la nostra massa forestal i paratges formen part del nostre patrimoni natural”
Imagen 1
 
L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha afirmat que les declaracions que s’han fet des de la direcció de l’empresa Lafarge de Sagunt no responen ni a la realitat ni tampoc a la voluntat de l’Equip de Govern des del principi fins ara. Igualment ha destacat que per al govern de Compromís, Esquerra Unida i ADN Morvedre el més important i una  prioritat absoluta és mantindre els llocs de treball i el teixit industrial de la nostra ciutat.
 
I per això vull llançar un missatge de tranquil·litat a la plantilla de Lafarge perquè en totes les converses la principal preocupació del nostre equip de govern és l’estabilitat del seu treball”, ha declarat. Però també ha explicat que l’estabilitat de la plantilla de Lafarge passa per trobar una solució que siga viable des del punt de vista legal, i també des del punt de vista dels interessos generals de la preservació d’un espai natural de primera magnitud com és la muntanya de Romeu.
 
És per això que nosaltres a pesar de comptar amb una sèrie de sentències que són favorables a les posicions que hem defensat des del principi i que passen per declaracions d’interés comunitari negatives en l’Ajuntament, en la mateixa Generalitat governada aleshores pel PP, i que han sigut ratificades en una última sentència, no hem adoptat una determinació que vaja encaminada, ni molt menys, al tancament de l’empresa, sinó a buscar unes alternatives amb la legalitat”, ha afegit l’alcalde.
 
Per això, ha explicat que en el govern municipal estan disposats a signar un nou conveni que supose per una banda la continuïtat de la cantera actual sense tocar ni un arbre, però evidentment amb la renúncia expressa de Lafarge de ampliar els límits de la cantera en el paratge de Romeu, “que nosaltres volem que siga un paratge natural. Jo crec que tots entenem que la factoria de Lafarge a Sagunt pot ser viable durant quinze o vint anys sense afectar a la muntanya de Romeu, més enllà del que ja està afectada. Per tant, entre el que quedaria d’explotació de recursos, que no cal oblidar que són propietat de tots els saguntins, i el que seria la regeneració de la pròpia cantera que és una obligació que té l’empresa, la plantilla actual de Lafarge està perfectament garantida fins a la seua jubilació”, ha afirmat Fernández.
 
Esta és una de les conclusions d’una reunió que es va mantindre amb la direcció de l’empresa a nivell estatal i segons ha explicat l’alcalde: “La mateixa empresa havia admés que dins dels límits de l’actual cantera del Salt del Llop, és a dir, sense tocar Les Margues ni la resta de la muntanya, podrien tindre un període d’explotació que podríem situar en el límit de la pròpia concessió, és a dir, que podríem estar parlant de quinze anys aproximadament. I evidentment esta afirmació es pot confirmar per la mateixa empresa o per la Conselleria. I també n’hi ha altres canteres dins del terme municipal de Sagunt o fóra que podrien complementar estos recursos”.
 
Com diu Fernández, fa algunes setmanes que es traslladaren a la direcció de Lafarge en Espanya perquè la relació amb la direcció de la fàbrica a Sagunt s’estava complicant. “En primer lloc per a traslladar-los la nostra incomoditat amb una actitud poc lleial amb la institució que nosaltres representem a Sagunt. L’actitud del director actual de la fàbrica de Lafarge a Sagunt no té res a veure amb la dels seus antecessors. És una actitud poc responsable, que intenta pressionar de manera poc respectuosa a l’Ajuntament de Sagunt”.
 
L’alcalde ha reiterat que l’Ajuntament de Sagunt posa per damunt els interessos dels treballadors, “i no són exactament els mateixos que els de l’empresa segurament, perquè si allò que pretén l’empresa és mantindre’s en la nostra ciutat durant quatre-cents anys a costa d’eliminar les muntanyes del nostre entorn evidentment eixe és un conflicte que nosaltres no anem a tolerar. De la mateixa manera que nosaltres som ferms en la defensa dels llocs de treball són absolutament ferms en la defensa del medi ambient perquè la nostra massa forestal i paratges estan a prop de la nostra ciutat i formen part del nostre patrimoni natural”.
 
Fernández ha recordat que la ciutat ja ha perdut patrimoni cultural ja que la cantera del castell va fer desaparéixer part del poblat ibèric, que tenim la cantera de Gausa, tenim la cantera de Sánchez, i que “estem rodejats de forats. La cantera actual de Lafarge és equivalent a la superfície de Sagunt-ciutat i intentar extralimitar-se suposa fer desaparéixer una massa forestal que és absolutament imprescindible per al nostre futur. I nosaltres estem convençuts de defensar estos valors i que a més a més, som flexibles i que entenem que la fàbrica ha de continuar”.
 
Segons ha expressat, el primer que ha de fer Lafarge és respectar les institucions i tindre un comportament dins dels paràmetres de l’ètica social amb els ciutadans, i en segon lloc que li traslladà a l’empresa que l’Ajuntament de Sagunt no podia posar en perill la viabilitat de l’empresa i que per tant s’havien de buscar solucions alternatives. 
  

Quico Fernández considera que “la postura de l’Equip de Govern és molt més realista i garantista de la continuïtat de l’empresa i dels llocs de treball, perquè si el que està intentant Lafarge és fer-li un pols a l’Ajuntament i a la Generalitat, la veritat és que és un camí equivocat i egoista i que no defensa els interessos dels treballadors sinó única i exclusivament els interessos d’una multinacional que ja no sols és Lafarge sinó LafargeHolcim, una de les més grans si no la més gran, del mercat del ciment i que evidentment no pot passar com una apisonadora per damunt dels nostres ciutadans, ja no dic de la nostra ciutat, de l’Equip de Govern, ni d’este alcalde, sinó dels ciutadans que viuen ara i dels que viuran en les pròximes generacions”.


Respecte a les posicions dels treballadors, l’alcalde ha dit que: “Si els treballadors entenen que el futur de la seua factoria passa per què es respecten estos límits no hi haurà problema i no han de convertir-se en una arma en mans d’una empresa que per a res respecta ni la ciutat ni respecta en absolut el nostre patrimoni natural. En eixe sentit, les declaracions del senyor Urbano crec que haurien de reconsiderar-se i no utilitzar el xantatge dels seus treballs perquè ell sap perfectament, igual que el director a nivell d’Espanya que no són els llocs de treball actuals els que estan en risc, són els interessos de la seua empresa, d’una multinacional francesa i suïssa que l’únic que busca és esprémer al màxim els recursos com si nosaltres fórem una colònia tercermundista d’una metròpoli situada en França, ja està bé. Que ens respecten no sols com a institució, sinó també com a ciutadans que tenim un important teixit industrial, però també la necessitat de poder respirar i poder viure en condicions de salubritat i d’higiene i que per tant reconsideren la seua postura en el sentit que han de buscar alternatives i l’Ajuntament ja les ha mostrat i no llançar este pols absolutament deslleial amb l’Ajuntament de Sagunt”.