PLE ORDINARI DE GENER DE 2022

L'Ajuntament insta els grups amb representació en les Corts Generals a donar suport a la reforma laboral acordada entre el Govern i els agents socials

L'objectiu principal és impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat i reduir la precarietat i la desocupació al nostre país, segons la moció aprovada

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat en la sessió ordinària corresponent al mes de gener, celebrada ahir, dijous, una moció de suport a la reforma laboral acordada entre el Govern i els agents socials per a impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat i reduir la precarietat i la desocupació al nostre país, segons els seus termes.

Esta moció va ser presentada pel Grup PSPV-PSOE, la seua ponent va ser la regidora Ana María Quesada i va ser aprovada amb els vots favorables de PSPV-PSOE; Compromís; IP i EU i en contra de PP, Vox i grup de No adscrits, en el qual es troba el regidor Carlos López.

En esta moció s'ha acordat que l'Ajuntament de Sagunt inste els grups parlamentaris amb representació en les Corts Generals (Congrés dels Diputats i Senat) a donar suport a la reforma laboral acordada entre el Govern i els agents socials per a impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat i reduir la precarietat i la desocupació al nostre país. Així com contribuir amb el seu suport parlamentari a potenciar la contractació indefinida enfront de la temporalitat a través del contracte indefinit i del foment del contracte fix discontinu, i donar suport a la recuperació de la negociació col·lectiva per a augmentar els drets de les persones treballadores, que permeten restablir l'equilibri entre empreses i persones treballadores.

Tal com recull la part argumentativa de la moció, «la creació d'ocupació estable i de qualitat suposa un element fonamental en el desenvolupament i avanç de l'economia de qualsevol país, també a Espanya, on actualment treballen més de vint milions de persones, una xifra històrica».

«En tan sols any i mig, Espanya ha aconseguit recuperar els nivells d'afiliació a la Seguretat Social previs a la pandèmia. Mai havíem comptat amb tantes dones afiliades ni s'havien encadenat deu mesos consecutius de reducció de l'atur, especialment l'atur juvenil, amb una caiguda de prop del 40% en l'últim any», explica el document.

En eixe sentit, entre els objectius d'esta moció també està recolzar el Mecanisme RED de Flexibilitat i Estabilització de l'Ocupació, que serà l'alternativa a l'acomiadament, com a forma de flexibilitat interna de les empreses. A més, confirmar amb el seu suport parlamentari a l'acord aconseguit, l'aposta per la ultraactivitat indefinida i la formació dels i les treballadores com a manera de crear un marc laboral adaptat a les necessitats del segle XXI. I, finalment, defensar el diàleg com a eina per a aconseguir acords com el que s'ha assolit amb els agents socials entorn de la reforma laboral, per damunt d'ideologies, i que permeten avançar cap a una recuperació justa perquè Espanya continue creixent.

Entre l'exposició de motius de la moció cal destacar també que, «la nova reforma laboral penalitzarà la contractació de baixa duració i incentivarà la contractació indefinida i l'ocupació estable. La nova reforma laboral també aposta per potenciar la contractació indefinida enfront de la temporalitat i reduirà el número de tipus de contractes generalitzant el contracte indefinit, limitant la contractació temporal a un màxim de tres mesos per any, i fomentant el contracte fix discontinu. Així mateix, el nou marc laboral recupera la negociació col·lectiva situant-la en el cor del nou model de relacions laborals, augmentant els drets dels empleats».

A més a més, a través de la nova reforma laboral, segons s'explica «es reforça la negociació col·lectiva en recuperar la ultraactivitat indefinida, ja que els convenis es prorrogaran fins que siguen substituïts per altres nous sense límit temporal. També s'incrementen les sancions per contractació irregular i s'impulsa la formació dels treballadors. Partint de la bona experiència que han donat els ERTO al llarg de la crisi econòmica durant la pandèmia, se suma la regulació d'un nou instrument, el Mecanisme RED de Flexibilitat i Estabilització de l'Ocupació com a alternativa a l'acomiadament, com a forma de flexibilitat interna de les empreses. S'impediran, a més, els ERO en les administracions públiques».