Sagunt aposta pels objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, assegura que totes les àrees de gestió de l'Ajuntament de Sagunt estan orientades cap a eixa finalitat

 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va acudir ahir a la presentació del llibre Agenda 2030. Full de ruta per a ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana. L'acte va tindre lloc ahir, dilluns 29 de maig, en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
 
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, va fer una crida per a formar una aliança entre administracions i ciutadania per a generar les bases per a construir un món millor. Este llibre pretén ser un instrument pràctic perquè els ajuntaments puguen adaptar les polítiques públiques als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que han marcat les Nacions Unides.
 
En l'elaboració d'esta guia han participat les cinc universitats públiques valencianes així com diferents entitats i agents del sector, entre d’altres, la Coordinadora Valenciana de ONGS. La seua presidenta, Trini Blanch, qui també va participar en l'acte, va posar en valor estes aliances que “generen grans espais de participació i, per això, hem de construir les seues bases per a fer que el nostre futur siga millor i més sostenible”.
 
Segons el conseller, “per a aconseguir el desenvolupament sostenible és fonamental generar aliances i territorializar els ODS”. En este sentit, destaca el paper dels governs locals que són el primer contacte de la ciutadania amb les administracions. Per això, amb esta publicació “el Consell facilita als ajuntaments la implementació d'estes estratègies en la gestió de les polítiques públiques centrades en les persones i en la millora de l'accés a béns i serveis bàsics", va dir Alcaraz.
  

Per a Fernández, Sagunt sempre ha tingut un paper actiu en esta agenda ja que des de l'Ajuntament “intentem que totes les àrees de gestió estiguen orientades cap a un desenvolupament sostenible buscant que els habitants del municipi tinguen cada vegada més oportunitats, que hi haja una cohesió sobre la base de la igualtat o que es puga eradicar la pobresa, dins les línies que té l'acció municipal a través dels serveis socials o de les polítiques d'ocupació”. En este sentit, rebutja tolerar les bosses de pobresa i per això planteja operacions en barris d'acció preferents com per exemple per a Bajovías, entre d’altres, perquè la gent dispose de vivendes dignes i les seues necessitats bàsiques estiguen cobertes. Argumenta que malgrat no ser una qüestió de política estrictament municipal “els municipis són la primera administració amb la qual es troba la ciutadania i per tant la primera a la qual demanen ajuda”. En la mateixa línia, l'Ajuntament de Sagunt treballa en l'àmbit mediambiental “perquè el nostre progrés siga compatible amb un medi ambient saludable per a les persones”, assegura Fernández.
 
El president de la corporació ha dit que és bo “treballar en aquesta línia que consolida els valors que la major part de polítics defensem” al que ha afegit que en el consistori de Sagunt “estem convençuts que és la manera de treballar i forma part dels nostres compromisos davant la societat i els complirem sempre amb la flexibilitat necessària però convençuts que és la millor manera de defensar els interessos de tot el món”. Fernández ha conclòs dient que a Sagunt “estem sent fidels amb els nostres compromisos i aquesta agenda és una bona oportunitat de demostrar-ho”.
 
 
Al novembre de 2016, Sagunt va ser triada per a presentar la campanya de difusió de l'Agenda 2030 de l'ONU i amadrinar l'objectiu número 12
 
Sagunt, ciutat madrina de l'objectiu número 12
 
Sagunt, com a municipi pertanyent a l'Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible, lidera per a tota la Comunitat el treball que des de la Generalitat es realitze i que tinga relació amb l'objectiu número 12 relacionat amb la producció i el consum sostenible. L'acord de l'ONU pel qual s'estableix l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible constitueix una oportunitat única per a establir les bases d'una transformació global que conduïsca cap a models de desenvolupament incloents i sostenibles en l’àmbit nacional i internacional.
 
El llibre Agenda 2030. Full de ruta per a ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana s'estructura al voltant de cinc eixos centrals integrats en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU: el Planeta, les Persones, la Prosperitat, la Pau i les Aliances. Els ODS responen als reptes de garantir una vida digna a les persones, posant fi a la pobresa, lluitar contra les desigualtats, la injustícia i treballar per un desenvolupament sostenible.